Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу: САЩ не знаят кои са истинските им приятели

Чавушоглу: САЩ не знаят кои са истинските им приятели

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че „САЩ не знаят, не могат да видят кои са истинските им приятели“.

Думите на Чавушоглу бяха в отговор на журналистически въпрос относно твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че „Турция е показала, че не е добър приятел“.

Турският външен министър подчерта, че страната му не е предприемала никакви действия в ущърб на САЩ. Обратното обаче не е така. Според него политиката на санкции и натиск няма да са от никаква полза на САЩ по отношение на Турция. Според него няма нужда да се създава излишно напрежение, а проблемите трябва да се решават в приятелска атмосфера и в съответствие със законовите норми.

„САЩ трябва да разберат, че тези неща не стават като в уестърните. Ние не участваме в каубойски филм. Две велики държави трябва да могат да се уважават една друга“, каза Чавушоглу.

Той добави, че и Европа не подкрепя сегашната американска политика. „Не можем да бъдем доволни, когато между нас със САЩ има проблеми. Съществуващите противоречия със САЩ могат да бъдат лесно решени, но не и при сегашния американски подход“. CNNTurk/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.