Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу: Турция не подкрепя санкциите, въведени против Иран

Чавушоглу: Турция не подкрепя санкциите, въведени против Иран

„Турция не подкрепя санкциите, въведени от Запада против Иран“, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от турските медии.

Чавушоглу говори на съвместна пресконференция с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, който бе на посещение в Анкара, пише БТА.

„Не подкрепяме санкциите, въведени срещу Иран и не смятаме, че това е правилно“, отбеляза турският външен министър.

По време на двустранните разговори двамата външни министри обсъдиха редица въпроси, включително борбата срещу тероризма.

Чавушоглу посочи, че „тероризмът е общ враг на всички“, както и че Турция и Иран продължават съвместната борба срещу терористичните групировки, информира турската държавна телевизия „ТРТ-Хабер“.

Абдолахиан на свой ред изтъкна, че е необходимо заплахите за сигурността на Турция, произтичащи от Сирия, да бъдат премахнати колкото е възможно по-скоро.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи миналия месец, че турските военни съвсем скоро ще предприемат нова военна операция в Северна Сирия. Президентът поясни, че офанзивата ще е с цел елиминиране на терористичните заплахи, които произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.