Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу: Започваме сондажи край Кипър

Чавушоглу: Започваме сондажи край Кипър

В Средиземно море без нас нищо не може да се направи, няма да го позволим. Това категорично мнение изрази турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който обяви, че Турция стартира сондажни работи около остров Кипър.

Анкара отговори на сондажните действия, които започнаха в гръцкия район на средиземноморието от американската фирма „Exxon“.

„В идните дни край Кипър ще започнем сондажи с два кораба. Нека онези, които са дошли в този регион отдалече и техните фирми да видят, че в региона нищо не може да се направи без нас. В Средиземно море нищо не може да се прави без Турция, ние няма да позволим това.“, заяви турският външен министър Чавушоглу.

Природните ресурси в региона са от стратегическо значение за Трция

Природните ресурси и находището от природен газ в Средиземно море имат важно стратегическо значение за Турция.

Залежите от природен газ около островите, които тласнаха в задънена улица мирните преговори през 2014 г. не представляват огромно количество в сравнение със останалите държави. Но тези находища имат значение за европейските страни, които са обвързани с руските доставки на газ, от гледна точка на тяхната енергийна сигурност.

От една страна, Турция защитава правото на кипърските турци над природните залежи в този регион, а, от друга, цели да се превърне в център, от който ще се разпределя придобиваният в Средиземно море природен газ за европейския пазар.

Анкара се противопоставя и на всички споразумения, които биха изолирали Турция от енергийния пазар.

В началото на 2007 г. Кипър набеляза тринайсет проучвателни точки на юг и обяви търг.
Турция претендира, че пет от тези точки се намират в нейния обсег в крайбрежната зона на острова.

През 2011 г. Северен Кипър издаде разрешително за проучвателни сондажи в осем точки в нейната зона на турската петролна компания „TPAO“. Някои от тези точки влизат в противоречие с гръцката страна, която също е обявила, че ще издаде разрешително за част от тях.
Истинският проблем започва оттук. T24.com/tr

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.