Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Честването на 112 години от обявяването на Независимостта започва с литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново

Честването на 112 години от обявяването на Независимостта започва с литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново

Честването на 112 години от обявяването на Независимостта започва с литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на общината.

В двора на храма на 22 септември, през 1908 година княз Фердинанд прочита манифеста на Независимостта пред търновското гражданство, като с тoзи aкт ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия, а Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa.

Традицията в честванията, чийто център е Велико Търново, през последните години включва след тържествената литургия да се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Кулминацията на празничния ден ще бъде от 19.30 с тържествена проверка на площада пред Царевец, след което ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.