Home»ИКОНОМИКА»Чудесата рядко се случват, даже и в Турция на Ердоган

Чудесата рядко се случват, даже и в Турция на Ердоган

„Да правиш икономически прогнози не е лесна работа – бъдещето трудно се предсказва, а и светът на икономиката е твърде комплексен. И все пак прогнозите могат да бъдат много интересни. Но не толкова заради данните, посочени в тях, колкото поради това, че оголват начина на мислене на онзи, който ги е съставил“, пише швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Поводът: последните икономически прогнози на турския финансов министър Берат Албайрак, който между другото е и зет на президента Ердоган. Едно от предвещанията на Албайрак за 2020 година: стремително повишаване на икономическия ръст от 0,5 на цели 5%.

„Тези закони на икономиката не може да отмени дори Ердоган“

Албайрак обяви също така, че скокът на икономическия ръст щял да върви ръка за ръка със стремително намаляване на инфлацията – от днешните 15% до 8,5% в края на 2020 година. Освен това високият икономически ръст нямало да обремени нито бюджета, нито търговския баланс.

„Знае се обаче, че в предишни фази с висок прираст, подтикван предимно от вътрешното търсене, търговският баланс винаги се е оказвал със застрашително висок дефицит“, коментира „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Според изданието, прогнозите на Албайрак са без субстанция. И са противоречиви. Не на последно място защото правителството иска да раздвижи конюнктурата с политика на евтините пари. „В резултат турската лира, която миналата година силно се обезцени, отново би попаднала под сериозен натиск. А клати ли се лирата, в бедната на суровини Турция автоматично нарастват и цените на вноса, и нивата на инфлацията. Тези закони на икономиката не може да отмени дори Ердоган“, пише швейцарското издание и не без ирония заключава: „Прогнозите на неговия зет са просто мечтания, които могат да се сбъднат само ако се случи някакво чудо. А чудесата са по-скоро рядкост, даже и в Турция на Ердоган“.

„Евтина маневра за отвличане на вниманието“

Прогнозите на турския финансов министър за инфлацията и друг път са били оценявани като нереалистични. През май тази година сайтът „Finanzen100“ коментира с недоумение тогавашните прогнози на Албайрак, че високата инфлация бързо щяла да се стопи, а икономиката щяла отново да потегли нагоре.

Експерти определиха тези изявления на Албайрак като куха аритметика и евтина маневра за отвличане на вниманието.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.