Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Cтотици хиляди, ако не и милиони в Йемен гладуват „до смърт“

Cтотици хиляди, ако не и милиони в Йемен гладуват „до смърт“

Пресни зеленчуци, месо, плодове – много хора в Йемен вече не помнят вкуса им. Не че по пазарите няма хранителни продукти. Цените обаче са толкова високи, че голяма част от населението не може да си ги позволи.

„Всичко поскъпна“, пише Мирела Ходеиб от Международния Червен Кръст в Сана в отговор на запитване на ДВ. Тя вече не смее да излиза навън, откакто през април застреляха нейна колежка. „Цените на ориза, боба, яйцата и олиото са се повишили драстично“, продължава тя.

От 2004 години в Йемен бушува гражданска война. През последните три години и половина тя се превърна в задочен конфликт между други държави. Саудитска Арабия и ОАЕ искат да върнат на власт сваления от хутите йеменски президент Абд Рабу Мансур Хади. Иран пък подкрепя милициите на хутите, които междувременно контролират големи територии в северен Йемен, столицата Сана и важния пристанищен град Ходейда. Пристанището на Ходейда е входната врата за хуманитарни помощи и хранителни продукти.

Коалицията начело със Саудитска Арабия от началото на войната е извършила 17 000 въздушни удара срещу контролираните от хутите територии. През септември трябваше да започнат мирни преговори, но до тях така и не се стигна. Бомбите отново падат, цените на хранителните продукти растат. Расте и страхът от „най-смъртоносната гладна криза от 100 години насам“, както я наричат хуманитарни организации. По този начин те искат да обърнат внимание на световната общественост върху необходимостта от спешни мерки.

Стотици хиляди може и да не оцелеят

Населението на Йемен е почти 30 милиона души. Програмата по прехраната към ООН осигурява хранителни продукти за 8,5 милиона души. Според изчисления на Световната организация, половин милион деца в Йемен страдат от недохранване. Вестник „Гардиън“ пише, че при новите обстоятелства хуманитарните помощи от ООН не са достатъчни. Вестникът цитира координаторката на ООН в Йемен Лайза Гранди с думите, че „десетки хиляди семейства, които още преди седмици с мъка можеха да си купят нещо, вече не са в състояние да се изхранват“. Тя допълва, че вероятно стотици хиляди, ако не и милиони хора няма да оцелеят.

Говорителят на програмата по прехраната към ООН Херве Ферхоозел заяви, че други три и половина милиона души са изправени на ръба на глада. Затова ООН има нужда от повече пари. Поради тежката ситуация със сигурността, хуманитарните помощи не достигат до изпадналите в беда йеменски граждани.

Войници, вместо лекари и учители

Преди войната държавата беше най-големият работодател в страната. Сега обаче почти не изплаща заплати. Частната икономика е съсипана. По данни на МВФ, БВП на глава от населението е намалял повече от два пъти в сравнение с 2014 година. Още преди конфликта Йемен беше една от най-бедните страни в света. Правителството на хутите плаща само на своите войници, но не и на държавните служители и учителите. Лекарите и санитарите пък свързват двата края само благодарение на подкрепата от международни организации. Разрушените от въздушните удари сгради не могат да бъдат възстановени. „Само 45 процента от санитарните възли в страната функционират“, пише Мирела Ходеиб. В страната се разпространяват болести като холера, дифтерит и морбили.

Двоен морал: и хуманитарни помощи, и оръжие…

От гледна точка на изострящото се положение, ООН търси нови пътища за решаване на конфликта. Според Лайза Гранди, най-бързото и ефикасно решение е на бедните семейства да се помогне с пари. „Така ще могат да си купят това, от което имат нужда. Затова ние искаме да разширим действието на нашите финансови програми“, казва тя. Един милион йеменски граждани вече получават купони за хранителни продукти.

„Кризата не може да бъде решена с пари. Най-важното е войната да бъде прекратена“, твърди пред „Гардиън“ Сузе ван Мееген от неправителствената организация „Norweregian Refugee Council“. И допълва, че маса хора в Йемен вече гладуват „до смърт“. Според нея, виновни са правителствата и техният двоен морал: хем дават пари за хуманитарни помощи, хем снабдяват Саудитска Арабия с оръжие.

През лятото президентът на САЩ Доналд Тръмп помогна на американските оръжейни концерни да подпишат договори за милиарди. Германия също продължава да издава разрешителни за износ на оръжие в Йемен. „Ние не можем да сложим край на хуманитарната криза. Помощните организации не могат нито да изхранят милионите гладуващи йеменски граждани, нито да осигурят здравеопазване. Затова са необходими съгласувани политически действия“, заключава тя.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.