Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Делта“ вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България

„Делта“ вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България

„Делта“ вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Очакванията на големите държави са още през юли „Делта“ да премине 50 на сто положителност от всички проби, а по-късно над – 80 на сто, посочи той. Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година при тях.

Вариантът „Делта“ засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, 60 на сто по-заразен е, което означава, че 60 процента по-малко от вируса са достатъчни, за да се случи заразяването. По думите му здравната ни система е доста по-подготвена. Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с „Делта“, трябва да има максимално високо ваксинационно покритие, добави още той.

Очевидно ще има случаи на ваксинирани, но отново заразени, но болестта ще бъде преборена по-леко, допълни още Кунчев.

Засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, тъй като начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите и ако се прилагат познатите противоепидемчини мерки ще бъде достатъчно, увери Кунчев. Предстои до два дни в нова заповед да се укаже влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.