Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Демокрацията е в криза, Турция е сред несвободните държави

Демокрацията е в криза, Турция е сред несвободните държави

За първи път през 2018 година авторитетната неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ поставя Турция в категорията сред несвободните държави в света. Според годишната класация на организацията, озаглавена „Свободата в света 2018”, Турция се е смъкнала с 6 пункта в сравнение с миналата година и е попаднала сред „несвободните“ държави. Миналата година Турция беше сред страните с „частична свобода“. През последните 10 години Турция е изостанала с 34 пункта, като това е най-голямото изоставане на държава през този период.

Същевременно по свобода на медиите Турция е поставена в категорията „несвободни” държави.

Докладът на „Фрийдъм хаус“, в частта за Турция, носи заглавието „Демокрацията е в криза“. Като причини, Турция да бъде поставяна в категория „несвободни“ държави, се посочват: „Събирането на властта в ръцете на президента, проблемните конституционни реформи, смяната на избраните общински кметове с назначени от правителството, произволното съдебно преследване на активисти за правата на човека и набедените за „държавни врагове“, продължаващата чистка насочена към държавните служители“.

Около 60 хиляди души бяха арестувани

В доклада се посочва, че президентът Реджеп Ердоган е отстранил бившите си съмишленици и вътрешнопартийни съперници в своята партия, регулирал е медийната собственост, според собствените си нужди и е наложил непопулярни конституционни реформи, за да може да създаде „супер президентство“, където липсват механизми за контрол и баланс. Отговорът му на опита за преврат на 15 юли 2016 г. се е превърнал в разрастващ се лов на вещици. Около 60 хиляди души бяха арестувани, над 160 медии закрити, а над 150 журналисти вкарани в турските затвори.

Лидерът на третата по големина партия се намира в затвора

В доклада на „Фрийдъм хаус” се изтъква, че лидерът на третата по големина партия се намира в затвора и около 100 общински кметове в страната са отстранени от длъжност, поради спешни мерки или след натиск на президента. От неправителствената организация посочват, че правителството даже изнесе репресивните си практики извън границите на Турция. За да бъдат арестувани опозиционно настроените граждани Интерпол бе подложен на дъжд от „червени бюлетини“.

От „Фрийдъм хаус“ посочват, че президента Ердоган, в атомосфера на влошаване на местната и регионална несигурност, се опитва да наложи личния си контрол. „След опита за преврат на 15 юли 2016 г. репресивни практики се разшириха и засилиха срещу хората възприети като опозиционери, което породи тежки последици върху турските граждани“.

В доклада на неправителствена организация са изследвани 195 държави, като 88 от тях (45%) са посочени като свободни, 58 (30%) – частично свободни, а 49 (25%) – несвободни.

В доклада на „Фрийдъм хаус” се посочва, че през 2017 политическите права и граждански свободи по света са се влошили до най-ниската си точка за повече от десетилетие и е продължил период, който се характеризира с добили самочувствие авторитарни управници, намиращи се под обсада демокрации и оттеглянето на САЩ от водещата му роля в световната борба за човешка свобода.

Според правозащитниците демокрацията е в криза. Ценностите, които олицетворява – особено правото да бъдат избирани лидери на свободни и честни избори, свободата на медиите и върховенството на закона, са нападани и са в отстъпление в световен мащаб. А държави, които преди десет години изглеждаха като многообещаващи – Турция и Унгария например, се плъзгат към авторитарно управление.

България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

България, както и повечето страни от ЕС, е свободна, според оповестената годишна класация на „Фрийдъм хаус”, пише БГНЕС.

В категориите „Политически права” и „Граждански свободи” България получава оценка „2” от 7 възможни при единица като най-висока възможна оценка, което я поставя сред свободните държави.

Същевременно по свобода на медиите България е поставена в категорията „частично свободни” държави.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.