Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Десет са новите случаи на коронавирус в България

Десет са новите случаи на коронавирус в България

Десет са новите случаи на коронавирус в България, каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Четирима от тях са приети в болница. Общият брой на заразените с COVID-19 е 2443. Нови два случая на заразени деца са открити в София. Няма нови случаи на заразени сред медицинския персонал, броят им остава 253, посочи Кунчев.

Излекувани са 880 пациенти, няма нови случаи на починали.

САЩ вероятно ще достигнат до 100 хиляди починали от коронавирус. В Бразилия има 13 хиляди нови случая на COVID-19 и 806 починали за последните 24 часа. В Русия са регистрирани 8900 нови случая на коронавируса и 92 починали. В Швеция има 384 новозаразени за последните 24 часа, а починалите са 31, посочи Кунчев.

В Турция има нови 987 заразени с коронавируса, починали са 29; в Румъния новите случаи са 213, починалите са 20; в Сърбия има 34 нови случая, починал е един; в Гърция – 4 нови случая, един е починал, в Босна и Херцеговина – 5 нови случая и двама починали.

Ситуацията е оптимистична, но миналата седмица в Германия при две събирания на хора се установиха новозаразени.

Хидрохлорохинът, който се прилага в лечение на COVID-19, се използва само под лекарски контрол и само в лечебно заведение, подчерта Кунчев, коментирайки съобщения за сериозни странични ефекти от прилагането му. Запознати сме с това, съобщенията за лекарството от различни страни доста противоречиви. Препаратът се ползва в голям брой държави. Ние анализираме внимателно всички данни, подчерта Кунчев.

Кризата с коронавирус, освен голямо изпитание, беше и безпрецедентен стрес тест за здравната система и на базата на цялата събрана информация ще бъдат направени анализи, които ще ни помогнат да организираме работата на общественото здраве и на цялата здравна система по по-ефикасен начин. В условия на екстремно натоварване се виждат слабостите и силните страни на системата – сгради, кадри и квалификация. Оттук нататък ще имаме работа с медицинските университети, за да се задълбочат знанията на студентите в областта на вирусологията, епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията, добави още той.

Интересни данни могат да се анализират по отношение на реалната заболеваемост, на реалната дейност на отделни болници, което ще ни даде по-точна картина на това кои болници са гръбнакът на здравеопазването в България, добави Кунчев. По думите му има необходимост от укрепване на системата на общественото здраве.

Кунчев съобщи и за нов проект на български, италиански и испански учени за фин термометър, измерващ по съвършен начин температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения. Колкото по-рано се диагностицират болните, толкова намалява шансът да се развият тежки усложнения, каза още той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.