Home»Uncategorized»Докладът на ЕС за Турция: Членството не е на дневен ред, ще се търсят прагматични начини за сътрудничество

Докладът на ЕС за Турция: Членството не е на дневен ред, ще се търсят прагматични начини за сътрудничество

Докладът на Европейската комисия за Турция за 2019 г., който отдавна се очакваше беше огласен в сряда. Докладът откроява интензивния изборен процес в Турция, икономическото състояние и правосъдната система в страната.

В доклада се отправят критики, че в правосъдната система не са взети предвид препоръките на ЕС и се подчертава безпокойство относно независимостта на стопанските институции.

Сред критиките са още и подновяването на изборите за кмет на Истанбул, като се отбелязва, че аргументите за повторния вот „не са убедителни“, също така се отправят критики и за връчването на протоколи от Районните избирателни комисии в Югоизточна Турция на класиралите се на второ място на местните избори, вместо на победителите.

ЕК изразява опасението си, че легитимността на изборния процес и дали той не е бил преминал под знака на политическия натиск и още веднъж се подчертава, че народната валя стои в основата на демократичните избори. Освен това се обръща внимание и на отслбаването на механизмите за политически контрол след поправките в конституцията.

От тази гледна точка ЕК отбелязва, че по отношение на основните права и свободи и върховенството на закона е налице сериозно изоставане.

Анкара реагира на доклада като изтъкна, че той е написан „с език, който е далече от перспективата за присъединяване“ и подчерта, че „не е възможно да се приемат неоснователните и непропорционални критики“.

„Твърд, но обективен“

Според доц. д-р Бекен Саатчъоглу от университета MEF доклад „2019“ за Турция отразява по твърд, но обективен начин случващото се в страната, особено на фона на преминаването към президентска република, местните избори, касирането на изборите за кмет в Истанбул, които са важни и оспорвани теми.

В деня, в който беше оповестен докладът журналистът Кадри Гюрсел беше отново арестуван за няколко часа, въпреки решението на Конституционния съд, че „е нарушено правото му на лична сигурност и свобода и правото на изразяване“, а по-късно беше освободен.

Пред турската секция на Евронюз Саатчиоглу заяви: „Духът на доклада отправя едно ясно послание: От гледна точка на независимостта на съдебната власт и демократизирането на Турция еврочленството вече не е на дневен ред. Но сътрудничеството ще продължи по един прагматичен начин в области като бежанския проблем и борбата с тероризма.“

Турция, която приютява близо четири милиона сирийски бежанци, беше подписала споразумение за бежанците с Европейския съюз през 2016 г.

Съгласно споразумението в случай на отхвърляне на молбите за убежище на бежанци, които са влезли нелегално в Европа, те ще бъдат върнати в Турция, а в замяна на това ЕС ще осигури финансова помощ на Турция за бежанците.

Мостовете все още няма да се разрушават

Според Саатчъоглу, страните нямат да разрушават мостовете помежду си, в бъдеще ще има „функционално сътрудничество“, защото ЕС де факто все още гледа на Турция като на партньор.
Това ще бъде сътрудничество, което няма да зависи от критериите от Копенхаген и ценностите на ЕС“, допълва Саатчъоглу.

От друга страна, в доклада в раздела за икономика се акцентира върху обвързаността на икономиката с политиката. В доклада за първи път се извеждат пред скоби тревогите относно икономиката и свободния пазар.

Според Саатчъоглу позитивното развитие на отношенията с ЕС, положителното развитие в ценностната система на Турция естествено ще окажат благотворително влияние и върху икономиката.

„В зависимост от напредъка в областта на върховенството на закона тревогите относно функционирането на пазарната икономика до голяма степен ще намалеят. Приближаването към ЕС на ниво нормативна база, дори с бебешки стъпки ще се отрази положително на икономиката, защото ако утвърдите правната система, вие ще се превърнете в привлекателна страна за инвеститорите“, изтъква Саатчъоглу.

Ревизирането на споразумението за Митническия съюз е задълително условие

Генералният секретар на Сдружението на турските индустриалци и бизнесмени и директор на Парижкия босфорски институт Бахадър Калеагасъ е на мнение, че докладът за Турция и реакцията на страната срещу него показва, че и двете страни в най-скоро време трябва да потърсят обща основа чрез прозрачен диалог.

„Тази основа час по-скоро трябва да бъде споразумението за митническия съюз, без да се разнищва темата за пълноправното членство. Днес ЕС няма осъвременено споразумение с Турция, която е един от важните партньори на световната икономическа карта“, заявява Калеагасъ.

Той отбелязва, че в годините когато се договаря споразумението за Митническия съюз между Турция и ЕС през 1994-1995 г. актьори като Китай, Русия и Индия в международната икономика, Световната търговска организация, интернет и дигиталната икономика не са били фактори, които определят глобалната среда.

„Освен това днес няма и области за услугите, които включват споразуменията от ново поколение, обществените поръчки, решаването на проблемите, правовата държава и средата за инвестиране. Става въпрос за споразумение с изтичаща давност“, отбелязва Калеагасъ.

През 2018 г. търговският обмен между Турция и ЕС в рамките на Митническия съюз възлиза на 165 милиарда долара. ЕС все още продължава да е най-важният търговски партньор на Турция.

Към момента споразумението за Митническия съюз между Турция и ЕС обхваща само промишлените и обработените земеделски стоки.

Преговорните глави са замразени

Специалистът по Европейския съюз и преподавател в университета „Билги“ в Истанбул проф. д-р Айхан Кая подчертава, че в доклада е отбелязано очакването сътрудничеството между Турция и ЕС да продължи в областта на миграцията, сигурността, енергетиката, търговията, но без да има напредък по отношение на демокрацията, правовата държава, разделението на властите и човешките права няма да бъдат отворени нови глави.

„Следователно по отношение на преговорните глави е налице фактическо замразяване, но заради стратегическото значение на Турция тя ще остане като партньор“, отбелязва Кая.

Факторът Вебер

Все още не е постигнато споразумение между Германия и Франция кой да заеме мястото на Жан-Клод Юнкер в Европейската комисия.

В случай, че комисията бъде оглавена от дясноцентриския кандидат Манфред Вебер, когото Германия подкрепя, неговото поведение към Турция ще има решаващо значение. По-рано Вебер заяви, че „Турция никога няма да стане член на ЕС.“ Източник: Евронюз.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.