Home»АНАЛИЗИ»Домакинското шоу на Ердоган в Сараево

Домакинското шоу на Ердоган в Сараево

Енес Кулоглу е на 19 години и следва икономика и психология в Дюселдорф. В петък той се качва на автобуса и се отправя към Сараево, за да участва в Конгреса на „Съюза на европейските турски демократи“ (UETD). С нетърпение очаква появата на специалния гост на Конгреса -турския президент Ердоган, който ще държи реч.

Енес казва, че иска да подкрепи Ердоган за преизбирането му за президент на изборите на 24 юли. Ердоган и неговата партия били добро за Турция и за Европа. Затова Енес, който има турско гражданство, ще даде гласа си за сегашния и – както се надява – бъдещ президент на Турция. Хиляди турци като Енес от много европейски страни пристигат с автобуси, влакове или частни коли в Сараево, за да видят на живо турския лидер.

Като у дома си

В неделя вечерта Ердоган ще държи речта си пред хиляди въодушевени свои привърженици. Това ще бъде единствената предизборна проява на турския държавен глава извън Турция. 140 години след края на Османската империя, към която е принадлежала и Босна и Херцеговина, турският президент може да се чувства тук като у дома си и да държи предизборната си реч пред възторжена публика. При това без да се опасява от критики, както в повечето други европейски страни.

Подобни предизборни изяви са забранени в Германия, Австрия, Холандия и в други европейски страни. За много босненски мюсюлмани обаче Ердоган минава за съюзник и закрилник.

Особено след босненската гражданска война през 1990-те години, когато живеещите в страната сърби и хървати се опитаха да постигнат военните си цели, много босненски мюсюлмани се чувстват изоставени от европейските държави и се осланят само на старата си обвързаност с Турция.

„Брат Бакир“

Ердоган може да разчита и на подкрепата на голяма част от политическия елит на страната. Приятелството му с мюсюлманския представител в тристранното босненско председателство Бакир Изетбегович е известно отдавна. Ердоган често кани своя „брат Бакир“ и на частни празненства, като сватбата на дъщеря си, например.

Официално Ердоган пристига в Сараево на работно посещение за разговори с местните висши държавни ръководители по различни икономически въпроси. Освен това Ердоган ще бъде удостоен с почетна докторска титла на международния университет в Сараево „за изключителни заслуги за изграждането на едно хуманно общество, както и за разпространяването на културата на диалога в Европа и по света“.

Съвсем „случайно“ в същия ден, съвесeм наблизо, се провежда Конгрес на „Съюза на европейските турски демократи“ – близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) лобистка организация. Ердоган, разбира се, ще използва възможността да посети и това събитие. Организаторите очакват около 20 000 души да дойдат в построената за Зимната Олимпиада през 1984 година зала.

Турция – регионалната сила

На подиума до Ердоган ще бъде и неговият приятел Бакир Изетбегович. Това е една от причините, опозицията в Босна и Херцеговина да гледа критично на цялото мероприятие. Защото през октомври в страната също ще има избори и управляващата партия се кани да извлече ползи от появата на Изетбегович до Ердоган.

„Вместо да създаде европейска перспектива за Босна и Херцеговина, управляващата партия организира цирк, на който хората трябва да почетат Ердоган и кандидатите на управляващата партия“, казва възмутено председателят на опозиционната Социалдемократическа партия Нермин Никсич.

Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик критикува това, че „Турция помага само на босненските мюсюлмани. Ние не харсваме това, но не можем да променим нищо“, казва той.

Ердоган едва ли ще се стресне от тези критики. От няколко години той се опитва да утвърди Турция като регионална сила на Балканите. От една страна иска да обвърже обеднелите страни към турски инвеститори чрез малки и по-големи икономически проекти. Наскоро той обяви, че ще се ангажира с изграждането на магистрала между Белград и Сараево. От друга страна Ердоган иска да представи Турция като политическа и идеологическа родина на мюсюлманите на Балканите – не на последно място и чрез изтъкване на славното минало на Османската империя. Много наблюдатели говорят в тази връзка за неоосманска политика. Но не е само Турция – също и ЕС, Русия и Китай се борят за засилване на влиянието си над нестабилния регион.

Един опасен партньор

Живеещият в Сараево политолог Нерзук Чурак смята за преувеличени опасенията от ролята на Турция на Балканите. „Истински отрицателна роля в Босна и Херцеговина играят преди всичко съседните Сърбия и Хърватия“, казва той. Двете страни все още се опитват да влияят върху политиката на Босна и Херцеговина, „като че ли става дума за част от тяхната собствена държава“. Чурак дори приветства турската икономическа активност на Балканите, стига това да не е свързано с политически интереси.

Въпреки това политологът гледа критично на предизборната изява на турския президент, защото „говорим за един автократ, който няма нищо общо с либералната демокрация“. Според Чурак, проблемът не се състои в популистката и неоосманска реторика на Ердоган, а във факта, че „той арестува десетки хиляди души в собствената си страна, само защото те изразяват свободно мнението си“. Подобни режими са опасни, казва политологът.

Енес Кулоглу не се влияе от подобни мнения. Той ще се радва да види на живо Ердоган в Сараево – заедно с хиляди други съмишленици. Казва, че е подготвил личното си послание към Ердоган, стига да му се удаде възможност да се срещне лично с него. Щял да му каже следното: „Продължавайте в същия дух, господин президент! Аз Ви подкрепям“.

“Дойче веле”

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.