Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Дойче веле стартира канал на турски език в Ютюб

Дойче веле стартира канал на турски език в Ютюб

Дойче веле стартира в сътрудничество с още три международни медийни кампании канал на турски език в Ютюб. Каналът ще съдейства за формиране на независимо мнение и за укрепване на свободата на словото и медиите в Турция.

Каналът в Ютюб трябва да бъде „новото журналистическо информационно предложение“, с което да се достигне не само до потребителите в Турция, но и и до тези, които живеят извън родната си страна – това е идеята на Дойче Веле (DW) и нейните партньори. Заедно с британската обществена медия БиБиСи, френската телевизия Франс24 и американския Гласът на Америка, германският оператор ще пусне на пазара онлайн видео съдържание, с което да бъдат обхванати широк спектър от социално-политически въпроси.

Достоверна информация

“С този канал в Ютюб искаме да предложим на потребителите достоверна информация, която да съдейства за формирането на независимо мнение“, заяви генералният директор на Дойче Веле Петер Лимбург. „Това е едно уникално сътрудничество между международни медийни компании се цел разпространяване на на съдържание за турско-говорящата публика, интересуваща се от международна политика, бизнес, наука и култура.“ Заедно с мениджърите на трите партньорски медии, Лимбург ще даде старт на онлайн канала в Ютюб по време на пресконференция в Истанбул следващия понеделник. Каналът вече е зареден с много разнообразни видеоклипове, включително такива, свързани със строителната криза в Турция и детските бракове.

Достъпно съдържанието по всяко време

Международните радио разпространители също ще предоставят видео съдържание на канала, който ще бъде на разположение на потребителите по всяко време. „Четирите телевизионни оператора предлагат обширна оферта, която има за цел да укрепи свободата на словото и медиите“, обяснява генералният директор на ДВ Петер Лимбург. Дойче веле ще отговаря за проекта, а за изграждането на канала ще се грижат журналистите Еркан Арикан – и главен редактор на турската редакция от 2018 г. и Исил Нергиз. „Ние се фокусираме върху теми, които широко се обсъждат в турското общество. Новият канал не се стреми към тази актуалност, която е присъща за новините. Ще навлизаме в дълбочина по избрани теми и по този начин можем да използваме по-дълги формати в Ютюб, които разкриват нови аспекти“, казва Арикан.

Прозорец към Европа

Проектът е част от работната стратегия на Дойче веле за периода 2018 – 2021. В текстът се казва: „Противно на много надежди, турското правителство не оставя никакво съмнение относно авторитарния му курс“. Дойче веле иска да се застъпи за европейските ценности сред социално-политическите въпроси в Турция. Тази ориентация към съдържанието със сигурност е предизвикателство за турския пазар: „Журналистическата работа в Турция става все по-трудна и потенциалните нови партньори все повече отхвърлят сътрудничеството с независими западни доставчици на информация.“ Следователно собствените платформи стават все по-важни. Затова „за да отворим прозорец към Европа, Дойче веле планира заедно с международните медийни компании общ канал в Ютюб и вероятно линеен телевизионен канал на турски език“. Чуждестранният оператор, финансиран от данъците на населението, определя своите бъдещи цели и задачи на всеки четири години. Германското правителство одобри планирането на задачите за годините 2018 до 2021 г. през юни 2018 г. В началото на април генералният директор на ДВ Петер Лимбург представи турския канал в Ютюб пред германския Бундестаг. Членовете на парламента от всички представени групи изразиха подкрепата си за проекта, който нарекоха дългоочаквана стъпка и похвалиха подбора на теми, които предлагат реална добавена стойност за потребителите в Турция.

Лимбург подчерта, че Дойче веле и неговите партньори отдават голямо значение на баланса в журналистическото съдържание. Затова те активно се обръщат към турското правителство и ги информират предварително за стартирането на канала в Ютюб, като ги насърчават да бъдат на разположение за интервюта. По този начин в програмата може да бъде изобразен целия спектър на мнения, особено по трудни и щекотливи теми.

Милиони потребители по целия свят

Дойче веле предлага информация на 30 езика. Всяка седмица Дойче веле и френската група France Médias Monde достигат до 320 милиона потребители чрез телевизия, радио и цифрови услуги.

Международната програма на Би Би Си също произвежда съдържание за радио, телевизия и онлайн на различни езици, а седмична аудитория достига до 279 милиона души по целия свят. Четвъртият партньор, Гласът на Америка, е най-голямата международна телевизионна компания в САЩ. Всяка седмица медийната къща работи на повече от 40 езика за около 275 милиона души. Източник: „Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.