Home»АНАЛИЗИ»Дойче веле: Това е планът на Анегрет Крамп-Каренбауер за Северна Сирия

Дойче веле: Това е планът на Анегрет Крамп-Каренбауер за Северна Сирия

Русия е един от най-важните играчи в Сирия – такива са фактите и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Това интервю на военната министърка Анегрет Крамп-Каренбауер за ДВ предизвика силен отзвук в Германия.

„Предлагам да установим зона за сигурност под международен контрол с участието на Турция и Русия“, каза Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за Дойче веле. Германската министърка на отбраната и лидер на управляващата партия ХДС смята, че Германия, Франция и Великобритания в сътрудничество с Русия и Турция трябва да разработят това предложение. За евентуално участие на САЩ като партньор по линия на НАТО обаче Крамп-Каренбауер не спомена нищо.

Както е известно, германското правителство смята, че навлизането на турски войски в северносирийския регион е нарушение на международното право. Положението в Северна Сирия е такова, че „непосредствено засяга интересите на Европа и на Германия в областта на сигурността“, подчерта министърката.

„Необходима е силна европейска инициатива“

Според плана на Крамп-Каренбауер, изграждането на зона за сигурност има една главна цел: да бъде възобновена борбата срещу ислямисткия терор, която затихна след началото на турската офанзива в Северна Сирия. „А за това, според мен, е необходима силна европейска инициатива“, каза тя.

Германската канцлерка Ангела Меркел вече предложи да се проведе среща с Франция, Великобритания и Турция. Анегрет Крамп-Каренбауер настоява германо-френският Съвет по отбраната да привлече британците и заедно с тях да разработи детайлите. Успоредно с това военната министърка възнамерява активно да приобщи към плановете си и Турция и Русия. „Русия е един от най-важните актьори в Сирия. Независимо дали това ни харесва или не, фактите са такива и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях“, подчерта тя.

Крамп-Каренбауер има намерение да се възползва от сегашната позиция на Германия като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, но също така цели и двустранни разговори с двете държави. „Защото алтернативата пред европейците, а и пред НАТО, би била просто да наблюдаваме как ще се развиват евентуалните разговори между Турция и Русия.“

Ще се включи ли Бундесверът?

В зелено е обозначен районът, предложен от Турция за зона за сигурност в Северна Сирия
В зелено е обозначен районът, предложен от Турция за зона за сигурност в Северна Сирия
Германската министърка на отбраната не взе отношение по въпроса дали и как войници от Бундесвера биха могли да участват в операцията по установяването на зона за сигурност в Северна Сирия. „Как Германия ще подходи политически и какво означава това за Бундесвера – по тези въпроси трябва да се произнесе Бундестагът“, каза Анегрет Крамп-Каренбауер.

Като лидер на ХДС тя увери, че има подкрепата на управляващата партия. Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта, че предварително е уведомила за тази своя инициатива канцлерката Ангела Меркел. „Със сигурност ще има дискусия вътре в правителството“, каза тя, визирайки коалиционния партньор ГСДП. „Но и дума не може да става Европа да бъде пасивен наблюдател“, подчерта тя. И добави, че при това положение трябва да се издигат собствени предложения, които да стимулират дискусията. „Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.