Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ДПС настоява за реформа на ЕС, която да доведе до по-задълбочена интеграция

ДПС настоява за реформа на ЕС, която да доведе до по-задълбочена интеграция

Европа е на кръстопът. Като системна и демократична партия ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещето на ЕС и ще продължи да настоява за такава реформа на Съюза, която да доведе до по-задълбочена интеграция. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на Конференция „ЕС в търсене на смисъл“ в Информационното бюро на Европейския парламент в България. Конференцията е организирана от евродепутата от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк.

Приоритети за ДПС са превръщане на Европа и Балканите в зона свободна от радикализъм и национализъм; обединен ЕС, който е категорично отрицание на Европа на различните скорости; интеграцията на Западните Балкани на основата на българския етнически модел, заяви Карадайъ. ДПС е против политиката на Европа „а ла карт“, коментира той.

Според Карадайъ реформата в ЕС трябва да е институционална и ценностна. ЕС има нужда от обща и синхронизирана външна политика, от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, от обща охрана на границата на съюза, заяви той.

ДПС ще продължи да бъде предвидим и конструктивен партньор и да работи по тези важни за Европа теми както в България, така и в рамките на европейските институции, посочи Карадайъ. Той допълни, че ще продължат да са твърда опозиция на всяко допускане на крайни национализъм и екстремизъм.

В дните след католическия Великден и преди православния Великден искам да завърша с оптимизма на истински европеец, с надеждата за по-добра Европа, за повече мир, солидарност и хармония, каза още Карадайъ.

ЕС се нуждае от промени, Съюзът не може да продължава да съществува на принципа „елити за елити“, заяви Илхан Кючюк. Имаме нужда от разтърсващо визионерство, което да гледа в бъдещето – следващите 20-30-50 години, допълни той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.