Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Два военни самолета „Спартан“ заминаха за Турция

Два военни самолета „Спартан“ заминаха за Турция

Два военнотранспортни самолета „Спартан“ с помощи и спасители за пострадалите от серията земетресения заминаха за Турция от столичното летище.

В поредните два полета са натоварени и четири тона хуманитарна помощ – одеяла и спални комплекти, осигурени от Българския Червен кръст (БЧК). На борда на двата самолета има няколко спасители и един строителен инженер, предаде БТА.

Със същите самолети у нас се връщат първите изпратени спасители на БЧК, както и кучетата, служители на пожарната, които търсеха оцелели, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. ком. Александър Джартов. Той посочи, че екипи на пожарната остават в турския град Бесни.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че България изпраща още възглавници за пострадалите, както и постелъчни комплекти. По думите му България има повод за гордост с действията на медиците, доброволците и спасителите, които са на терен. Всички те заслужават нашето признание, посочи той и заяви, че страната ни има готовност да изпълни още полети, с които за Турция е възможно да заминат още медици.

Исканията на турската страна са водещи и именно според тях се координира всеки един полет.

Красимир Димитров от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община обясни, че строителният инженер с двама строители ще „прокарват тунели“ в съборените сгради, за да могат спасителите да влязат. Четиринайсет души очакваме да се върнат в София, посочи той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.