Home»АНАЛИЗИ»Две години след като бе разгромена, групировката „Ислямска държава“ все още е опасна

Две години след като бе разгромена, групировката „Ислямска държава“ все още е опасна

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) все още представлява голяма опасност, предупредиха във вторник в Източна Сирия Сирийските демократични сили (СДС), оглавявани от кюрдите, които отбелязват втората годишнина от падането на „халифата“.

Водеща сила в борбата срещу ИД в Сирия, СДС, подкрепяни от международна коалиция под ръководството на Вашингтон, обявиха на 23 март, че са превзели Багуз – последната крепост на джихадистите в страната, – след продължително, кръвопролитно и опустошително сражение.

Поражението на ИД в това селце в най-крайната източна част на Сирия, обхваната от война, почти до границата с Ирак, бележи края на „халифата“, самопровъзгласил се през 2014 г. на обширни територии, включващи части от двете страни.

„Падането на последния къс земя, останал в ръцете на ИД. . . , не означава, че тя е напълно разгромена“, отбеляза във вторник говорител на СДС, докато в петролното находище Ал Омар северно от Багуз се провеждаше военен парад.

„Навлезли сме в най-трудната фаза от борбата си с тероризма“, подчерта той.

Защото две години след като бе разгромена, джихадистката групировка още извършва смъртоносни нападения в обширната сирийска пустиня и срещу кюрдските сили, и срещу армията на режима на Башар Асад.

Изключително радикалната организация разполага и до днес с около 10 000 мобилизирани бойци в Ирак и Сирия, сочи скорошен доклад на ООН.

Без да се включват в сметката 11-те хиляди джихадисти, държани в кюрдски затвори според ООН, и техните жени и деца, затворени в лагери и смятани от някои за същински бомби със закъснител.

„Терористични актове“

Бойци от СДС с камуфлажни униформи дефилираха във вторник пред погледите на високопоставени кюрдски представители, вождове на местни племена и делегати на международната коалиция срещу ИД.

Знамена на СДС и на кюрдските милиции обрамчваха на една стена снимки на мъже и жени, паднали в битки с джихадистите.

Пределно жестоката организация, успяла да привлече хиляди чужденци, години наред сееше терор, редейки един след друг зрелищни атентати в Близкия изток и в европейски столици като Париж и Брюксел.

Групировката установи в контролираните от нея територии истинска администрация, печаташе собствена валута, събираше данъци и създаде нравствена полиция.

През октомври 2019 г. главатарят на ИД Абу Бакр ал Багдади бе убит при американска операция в Северозападна Сирия.

След идването на приемника му, нарекъл се Абу Ибрахим ал Хашеми ал Курайши, организацията продължава своя бунт и поема отговорност за атентати в Западна Африка, а също така в Афганистан, Сирия и Ирак.

През февруари 26 бойци на сирийския режим бяха убити при нападение от засада в източната провинция Дейр аз Зор.

Началникът на Централното военно командване на САЩ генерал Кенет Маккензи спомена през февруари, че ИД „планира. . . да поддържа своя бунт в Ирак и Сирия, както и глобалното си киберприсъствие, запазвайки своята структура от отделни клетки, осигуряваща й възможност да извършва терористични актове“.

„Нов Гуантанамо“

Кюрдите все още държат в Североизточна Сирия около 43 000 чужденци – мъжете в затвори, жените и децата в лагери, показват данни на „Хюман райтс уоч“.

Сред тях са към 27 500 непълнолетни чужденци, най-малко 300 от които са по затворите, уточнява неправителствената правозащитна организация.

За тези чужденци „започва трета година, откакто ги държат незаконно в условия, опасни за живота им, докато правителствата (на родните им страни) отвръщат очи“, коментира гневно в комюнике Лета Тейлър, експерт на „Хюман райтс уоч“.

Организацията стига в критиките си дотам, че заклеймява „създаването на един нов Гуантанамо“.
Кюрдите неуморно приканват засегнатите страни да репатрират жените и децата, но повечето държави, най-вече западните, изпитват опасения.

Някои, например Франция, разрешиха връщането на децата, често пъти сираци, или на твърде ограничен брой жени.

Повечето семейства на чужденци, свързани с ИД, се намират в пренаселения лагер „Ал Хол“ в Североизточна Сирия, където живеят близо 62 000 души, 93 на сто от тях – жени и деца.

„Опасност от страна на ИД все още са хилядите затворници и хилядите семейства в лагерите „Ал Хол“ и „Рож“, неизоставили екстремистката идеология“, предупредиха във вторник СДС, хвърляйки вината върху „липсата на действия, насочени към решаване на случая, на международната сцена“. Делил Сулейман, Франс прес.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.