Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Един загинал и 50 ранени при земетресението с магнитуд 5,9 в Турция

Един загинал и 50 ранени при земетресението с магнитуд 5,9 в Турция

Един човек е загинал и 50 души са били ранени при земетресението с магнитуд 5,9, регистрирано днес в окръг Дюздже, Северозападна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от турските медии.

Най-много ранени има в Дюздже. Съобщава се за пострадали хора в Истанбул, Зонгулдак, Сакария, Болу. Повечето граждани прекараха нощта и сутрешните часове навън, информира „Анадолската агенция“.

Част от хората са пострадали, след като са скачали през прозорците или от терасите на домовете си, опитвайки панически да избягат навън.

Земетресението бе регистрирано в 04:08 ч. местно време (03:08 българско време). Епицентърът му е бил в района на град Гьоляка – на около 260 километра източно от Истанбул. Дълбочината на труса е била 6,81 километра. Земетресението е било усетено на много места в Турция, включително в окръзите Истанбул, Анкара, Болу, Сакария, Коджаели, Кютахия, Биледжик, Бурса, Измир.

Последвали са над 100 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4,3, посочва държавната телевизия „ТРТ-Хабер“.

Нанесени са сериозни материални щети на сгради в много населени места.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ситуацията в момента не е изключително тежка, информира телевизия „СиЕнЕн-Тюрк“.

Почти приключихме проверките в селата около Гьоляка. Не се съобщава за особено сериозни щети, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу пред „ТРТ-Хабер“.

„По време на земетресението е имало прекъсване на електрозахранването, но властите вече го възстановяват“, добави той.

Съдебната палата в Дюздже е сред сградите в района, на които са били нанесени по-сериозни щети, информира „Анадолската агенция“.

От АФАД съобщиха, че са изпратени хиляди одеяла и палатки на хората в Дюздже. АА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.