Home»АНАЛИЗИ»Египетската армия – по-страшна от тези на Турция и Иран

Египетската армия – по-страшна от тези на Турция и Иран

Над 900 хиляди военнослужещи, близо половин милион запасняци: Египет има една от най-големите армии в света. А в Близкия Изток и Северна Африка тя е водеща сила.

В египетската армия служат 920 000 войници и командири, за нея работят 440 000 волнонаемни лица, а броят на запасняците гони половин милион. В актуалния „Global Firepower Index“ тя заема деветото място в света сред изследваните общо 138 армии.

Въоръжените сили на Египет са силни не само от гледна точка на състава, но и като въоръжение. Те разполагат с 1 054 самолета, сред които 215 изтребители и 81 бойни хеликоптера. Освен това египетската армия има 4295 танка и 11 700 бронирани автомобили, както и 1 100 ракетни установки.

Тези цифри може и да изглеждат скромни в сравнение с тези на най-мощната армия в света – американската с 2,3 милиона военнослужещи, 13 300 самолета и почти 6 300 танка. Но в региона на Близкия изток и Северна Африка египетската армия решително е най-силната. Едва след нея се нареждат тези на Турция (11-то място) и Иран (14-то). Най-силната армия в района на Персийския залив е саудитската – нейните 803 хиляди войници и командири, 879 самолета и 1 069 танка ѝ осигуряват 17-то място в индекса Global Firepower.

Силата – предопределена от мирен договор

През последните години Египет се затвърди сред водещите страни в тази класация. Ако през 2014-та година египетската армия заемаше 13-то място, през 2017-та вече тя беше девета, което място заема и в актуалното издание на индекса. Нейната мощ има дълга предистория, казва Гюнтер Майер от Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц. „Тя започва от мирния договор между Израел и Египет през 1979-а. Оттогава насам египетските военни ежегодно получават от САЩ оръжие на стойност 1,3 милиарда долара. Навремето американците са се задължили да оказват подкрепа в този размер както на Израел, така и на Египет.“

При управлението на президента Абдел Фатах Сиси възможностите на египетската армия са разширени. Проучване на Carnegie Middle East Center сочи, че въоръжаването се дължи на множество фактори: нарастващата заплаха за националната и регионалната сигурност, засиления натиск от страна на Вашингтон, сътрудничеството на египетските военни с други партньори, особено с Русия и Франция. Сред факторите е и решимостта на Сиси да предотврати възможен държавен преврат. „По тези причини той настоява за преработване на египетската военна доктрина, осигуряването на оръжие и способността за сътрудничество със съюзническите армии“, четем на сайта на Carnegie Center. Не е известно обаче дали тези реформи са придружени от подобрения в сферата на обучението, поддръжката и цялостната бойна готовност.

Вътрешнополитическата роля на военните

Египетските военни играят важна роля както във вътрешно-, така и във външнополитически план, казва Гюнтер Майер. Във вътрешността на страната те са ангажирани предимно на Синайския полуостров – заради „Ислямска държава“ (ИД). „Но въпреки значителното военно присъствие, правителството до момента не е успяло да постави под контрол или да унищожи джихадистката организация на Синайския полуостров. А това показва, че централни вътрешнополитически проблеми остават нерешени“.

Ситуацията в този регион оказва влияние и върху покупките, извършвани от армията, допълва мароканският експерт по международно право Саид Садики. „Специфичните изисквания към сигурността на Синайския полуостров са важен фактор за големината и вида оръжия, които се набавят за армията.“

Външнополитическите предизвикателства

Основната роля на египетската армия обаче е външнополитическата. В Йемен, където Египет се бори срещу хутите в рамките на предвожданата от Саудитска Арабия международна коалиция, армията – по данни на списание „Шпигел – редовно извършва бомбардировки. Тя играе важна роля и в египетско-етиопския конфликт във връзка със строителството на една ВЕЦ. За целта Етиопия иска да отклони значителни количества вода от Нил. „Това ще застраши водоснабдяването в Египет – ще бъде застрашен животът на почти сто милиона египтяни. Поради това Египет нееднократно е заплашвал да прибегне до военна сила, ако не бъде намерено удовлетворително решение“, казва Гюнтер Майер.

Задочната война в Либия

Предизвикателства за Египет има и в Либия. След дълги години на гражданска война съседната държава се е превърнала в сцена на международна задочна война. Правителството в Кайро се опасява, че в Либия „Мюсюлманските братя“ могат наново да се организират, след като претърпяха кърваво поражение в Египет по време на управлението на Сиси. А в Либия „Мюсюлманските братя“ получават поддръжка от Турция и Катар.

„Египетското правителство обяви, че готви и военна интервенция в тази задочна война“, припомня още Майер. „Правителството в Кайро работи тясно с правителството в изгнание в Тобрук, които в случая на турска военна „инвазия“ ще поиска от египетското правителство да интервенира с военна сила. Това ще означава открит конфликт“.

През последните седмици се видя колко сериозно Кайро гледа на такъв сценарий – египетските военни предприеха маневри по египетското средиземноморско крайбрежие. Не е сигурно обаче дали египетската армия наистина ще се реши да влезе във въоръжен конфликт с Турция, казва Саид Садики. „Въпросът дали армията действително ще може да допринесе за промяна на съотношението на силите в Либия в полза на Египет остава открит.“ Автор Керстен Книп, Имане Мелук, Дойче веле.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.