Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Египетски шейх: Многоженството не е справедливо спрямо жените

Египетски шейх: Многоженството не е справедливо спрямо жените

Ректорът на един от най-престижните университети в Египет „Ал Азхар“ шейх Ахмад ал Тайиб изтъкна, че многоженството „може да породи несправедливо отношение спрямо жените и децата“. Това съобщи на сайта си турската редакция на Би Би Си.

Шейх ал Тайиб отбеляза, че многоженството обикновено произтича от „грешното тълкуване на Корана“.

„Всички, които твърдят, че бракът трябва да е полигамен, се заблуждават. Моногамията е правило, а полигамията – изключение.“, допълни египетският ислямски учен.

От друга страна, след разразилите се спорове около думите на шейх ал Тайиб университетът „Ал Азхар“ публикува пояснение, в което се казва, че шейхът „не е забранил полигамията“.

Подкрепа от Съвета на жените

Шейх ал Тайиб отправи въпросните послания, както чрез социалната мрежа Туитър, така и по телевизията.

Ето какво гласи текстът, публикуван в Туитър:

„Жените съставляват половината от нашето общество. Ако действаме, без да се съобразяваме с този факт, това означава да вървим само с един крак.“

Националният съвет на жените в Египет също изрази подкрепата си за шейх ал Тайиб.

„Ислямът удостоява жените с чест. Ислямът е утвърдил права и справедливост, каквито по-рано не е имало.“, подчерта председателката на Съвета Мая Мурси. /BBC Türkçe

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.