Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Екрем Имамоглу: Срам ме е от този съд

Екрем Имамоглу: Срам ме е от този съд

Срам ме е от този съд, заяви кметът на Истанбул Екрем Имамоглу преди заседанието по делото, заведено срещу него заради „обида на членовете на Висшата избирателна комисия (ВИК)“, предаде турската секция на Би Би Си.

Имамоглу, който може да получи присъда от четири години и един месец затвор, говори пред телевизия FOX преди съдебното заседание.

„Срам ме е от този съд. Не може да има такова съдопроизводство. Това е като шега. Ситуацията е трагикомична“, заяви кметът на най-големия турски град, подсъдим за „обида на бившия председател на ВИК Сади Гювен и членовете на комисията“.

Изслушването започна пред съд в истанбулския квартал Картал, предаде Хабертюрк.

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) свика митинг в Картал с посланието „На съд е волята на жителите на Истанбул“.

Кметът на Анкара Мансур Яваш също сподели в профила си в Туитър посланието „Всички сме обединени срещу беззаконието“.

В обвинителния акт се иска Имамоглу да бъде лишен от свобода за срок от една година, три месеца и 15 дни до четири години и един месец и да бъде отнето правото му да гласува на избори и да бъде избиран заради „публично нанесена обида на държавни служители, работещи в комисии, поради изпълнение на служебните им задължения“.

Имамоглу, член на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), е обвинен заради реч, която е произнесъл във връзка с повторението на изборите за местна власт през 2019 г. Имамоглу спечели тези избори с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа. В речта си Имамоглу заяви: „Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци“.

От пресслужбата на Истанбулската община обясниха, че той е отговорил по този начин на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който, според общината, нарекъл Имамоглу глупак. Посочено беше още, че Имамоглу не е критикувал Висшата избирателна комисия, а политиците, които са предизвикали анулирането на вота. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.