Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Експерти: Ердоган иска да разработи атомна бомба в Турция

Експерти: Ердоган иска да разработи атомна бомба в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми към разработването на атомна бомба в Турция, пише британският вестник “The Daily Express”, като се позовава на предупрежденията на критично настроения към режима в Анкарта турски журналист Абдуллах Бозкурт.
На фона на екскалиращото напрежение между САЩ и Северна Корея, се оказа, че Турция може би се опитва да подсили защитата си, тъй като отношенията с Европейския съюз се влошават, пише агенция „Фокус“.
В тревожна констатация експертът твърди, че Турция е следващата страна, която иска да разшири арсенала си, като включи в него атомни бомби.
Въпреки че Турция има втората по големина армия на НАТО, журналистът твърди, че Анкара има „таен план за придобиване на оръжия за масово унищожение – включително атомна бомба за възпиране“.
Влиятелни съветници, близки до президента, и група от служители в правителствения вътрешен кръг са обсъдили придобиването на подобен тип оръжие, уверява журналистът, припомняйки за проведени неотдавна среща с представители на Русия и Япония.
Бозкурт твърди, че разговорите са били фокусирани върху изграждането на две атомни електроцентрали в Турция.
Страховете му изглежда са подкрепени от турския експерт Айкън Ердемир, член на американска фондация за защита на демокрацията. Ердемир, бивш депутат от турския парламент, заяви: „Ердоган има силно желание да превърне Турция в ядрена сила, но няма капацитет за това“. Според него плановете на Ердоган са били осуетени от неуспешния опит за преврат: „Турция страда от недостиг на финансови ресурси, а също от недостиг и на кадри за един толкова скъп и високотехнологичен експеримент“, заяви експертът.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.