Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова. Това се заявява в доклада за Турция, дебатът по който е днес в пленарната зала на Европарламента, а гласуването му е насрочено за сряда.

Инцидентите в буферната зона в Кипър през август, когато групи кипърски турци нападнаха членове на мироопазващите сили на ООН, са включени в доклада след изменение, внесено съвместно от шестимата кипърски евродепутати, съобщиха те в понеделник.

Европарламентът критикува Анкара за тези действия и посочва, че те не са в полза на възобновяването на преговорите по Кипърския въпрос.

Докладът съдържа важни препратки към кипърските турци, обяви проф. Ниязи Къзълюрек, първият кипърски турчин, представител на Република Кипър в Европарламента.

В документа ясно е заявено, че мястото на кипърските турци е в Европейския съюз, подчерта той. Турция е призована да уважава кипърските турци като законна кипърска общност и да спре намесите си във вътрешните й работи, а Еврокомисията и Република Кипър трябва да поемат своите отговорности към тях, каза евродепутатът.

Той определи като „неприемлив политически ход“ наложената забрана от Турция за влизане в нея на 12 кипърски турци, известни поддръжници на федералното обединение на Кипър. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.