Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: 2,5 милиона турци не могат да четат и пишат

Ердоган: 2,5 милиона турци не могат да четат и пишат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине се включиха в пряк ефир в телевизионно предаване и призоваха за увеличаване на грамотността в страната. „Ако в Турция стартира подобна кампания, ние непременно ще я подкрепим. Вече възложихме на министерството на образованието и другите структури да започнат необходимите дейности. Такива кампании ще помогнат значително за запълване на пробойните в сферата на образованието“, заяви Ердоган.

Той допълни, че нивото на неграмотността преди е било твърде високо, но ще бъде направено всичко възможно, за да падне то сред населението до нула. „Подобна кампания за повишаване на грамотността сред момичетата ние със съпругата ми започнахме през 2003 г. в Шанлъурфа и днес виждаме положителните й резултати“, посочи държавният глава и изрази готовност да окаже всестранна подкрепа.

„Кампанията привлече интереса на много граждани. Те могат да се обърнат към министерството на образованието, администрациите на губернаторите и другите структури, които ще осигурят всички необходими условия и ще пристъпят към провеждането на кампанията. Най-голямата награда за нас ще бъде радостта на онези хора, които ще получат необходимото образование“, посочи президентът.

Той подчерта, че все още около 2,5 млн. души в Турция не могат да четат и пишат, което прави просветната кампания повече от наложителна. При това тези напълно неграмотни хора населяват Истанбул и други големи градове. „Около 100 000 души годишно се обучават в курсове по четене и писане, но това число трябва да се увеличи с посредничеството на медиите“, каза Ердоган.

„Неграмотността е дълбока рана в нашата страна и тя трябва да бъде излекувана. Само кампанията „Майка и дъщеря на училище“, която ние започнахме, образова 1 832 000 души и те получиха сертификати. Целта ни е и жените, и мъжете да се научат да четат и пишат, подкрепата е от нас“, заяви съпругата на президента. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.