Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Ако Асад нападне Идлиб, „целият свят ще плаща“

Ердоган: Ако Асад нападне Идлиб, „целият свят ще плаща“

„Настъпление на сирийските войски в провинция Идлиб ще създаде хуманитарни рискове и рискове за сигурността на Турция, Европа и други континенти“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс“, пише БТА.

Миналата седмица руски и сирийски самолети възобновиха бомбардирането на Идлиб след седмици спокойствие, което може да е знак за предстоящо сухопътно настъпление към този последен бунтовнически анклав в Сирия.

Ердоган не успя да издейства обещание за примирие от съюзниците на сирийския президент Башар ал Асад, Русия и Иран на тристранна среща на върха в Техеран.

В статия във в. „Уолстрийт джърнъл“ Ердоган призовава международната общност да реагира на ставащото и предупреди, че в противен случай „целият свят ще плаща“. „Всички членове на международната общност трябва да разберат отговорността си в момент на надвиснало настъпление в Идлиб. Последиците от бездействието са огромни. Нападение на режима би създало и сериозни хуманитарни рискове и рискове за сигурността на Турция, Европа и други места“, пише Ердоган.

Русия и Иран също така носят отговорност да се избегне хуманитарна катастрофа в Идлиб, а международната общност трябва да окаже натиск за политическо решение, добавя турският президент в статията.

Вчера съветникът на президента Тръмп за националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ, Великобритания и Франция са се съгласили, че нова употреба на химически оръжия от сирийското правителство ще доведе до „много по-силен отговор“ в сравнение с предишни въздушни удари.

Ердоган заявява в тази връзка, че потенциалното използване на химически оръжия не е достатъчно. „Изключително важно е САЩ, които се съсредоточават върху химическите атаки, да отхвърлят тази своя произволна йерархия на смъртта. Конвенционалните оръжия са отговорни за много повече смъртни случаи“, заявява Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.