Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган е бил против приемането на българските изселници по време на „Голямата екскурзия“

Ердоган е бил против приемането на българските изселници по време на „Голямата екскурзия“

През последните години една от основните теми в дневния ред на турското общество е темата за бежанците. По данни на Международната организация за миграция, цитирани от турската секция на Евронюз в Турция има 3,9 милиона бежанци, деветдесет на сто от които са от Сирия. А след изтеглянето на САЩ от Афганистан към Турция потеглиха и афганистански бежанци. В свое изявление през август т.г. Реджеп Ердоган заяви, че в Турция се намират 300 хиляди афганистански бежанци. От друга страна, турският президент винаги държи бежанците като коз срещу Европейския съюз, за да го шантажира по определени теми.

Новата бежанска вълна към Турция отново нажежи страстите това лято, което доведе и до използването на език на омразата срещу бежанците.

В материал със зъглавие „Ердоган е бил против изселниците, идващи от България“ тюркоезичното електронно издание Кронос, припомня по този повод как паметливи турски граждани публикуваха в социалните мрежи изказване на Реджеп Таййип Ердоган във връзка изселниците от България по време на т. нар. „Голямата екскурзия“ през 1989 г., когато близо 350 хиляди български граждани от турски произход бяха принудени от Живковия режим да напуснат страната и те заминаха за Турция. Става ясно, че тогава, в ранния си политически период, Реджеп Ердоган не е имал благосклонно отношение към идващите в страната му изселници от България и е критикувал политиката на Тургут Йозал, който казва: „Ако желае и Тодор Живков може да заповяда!“

Когато изселническата кампания е в разгара си и стотици хиляди български граждани от турски произход отиват в Турция, Ердоган прави изказване, в което критикува политиката на официална Анкара. „Добре, казваш им да дойдат, но виж Ахмет и Мехмед работят за минимална заплата. У нас хората от глад продават жените и дъщерите си, принуждават ги да работят. Ти не си намерил решение на този проблем, но ги призоваваш (изселниците – б. р.) да дойдат. Къде ще ги настаниш? Е, хубаво дойдоха тези хора, но кой дойде, шпиони ли са, какви са? Какво разбиране за държава е това?“, заявява Ердоган, изтъквайки неодобрението си спрямо политиката на Йозал.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.