Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган изрази солидарност с Ливан на фона на нарастващото напрежение с Израел

Ердоган изрази солидарност с Ливан на фона на нарастващото напрежение с Израел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази солидарност с Ливан на фона на нарастващото напрежение с Израел и призова и останалите страни от региона да направят същото, предаде БТА, цитирайки турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган обвини Израел, че след Газа сега „е насочил взор към Ливан“.

„Въпреки че западните сили говорят различно пред камерите, ние виждаме, че зад кулисите те потупват Израел по гърба и дори го подкрепят. Изключително тъжно и жалко е, че държави, които говорят за свобода, права на човека и справедливост, са пленници на един психично болен като (израелския министър-председател) Нетаняху. Плановете на Нетаняху да разпространи войната в региона със съгласието на Запада ще доведат до голяма катастрофа“, каза още турският лидер.

По думите на Ердоган „ислямският свят и братските държави в Близкия изток трябва да реагират срещу тези кървави планове“.

„Турция подкрепя братския ливански народ и държава. Приканвам и други държави от региона да бъдат солидарни с Ливан“, каза той.

Президентът заяви още, че за разлика от други, Турция „говори истината и вътре, и навън“, ще защитава тази истина и ще застава „на страната на невинните и срещу убийците“.

Ердоган обяви, че „най-ефективният отговор на израелската безочливост и беззаконие е признаването на държавата Палестина“.

„Надяваме се, че съвестното отношение, което Норвегия, Ирландия и Словения демонстрираха, ще даде пример на цяла Европа. Радваме се, че Армения, под ръководството на министър-председателя г-н (Никол) Пашинян, също реши да признае Държавата Палестина“, каза той и обеща да продължи контактите си за признаване на Палестина от все повече държави.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.