Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган към ООН: Проклета да е резолюцията ви за Сирия

Ердоган към ООН: Проклета да е резолюцията ви за Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, обвинявайки международната общност за „бездействие“ по отношение на хуманитарната ситуация в Източна Гута.

„СС на ООН, проклета да е резолюцията. Какъв е смисълът на решение, което не е изпълнено? Вие заблуждавате човечеството, вие мамите „, каза Ердоган на 6 март, по време на среща на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщи в. „Хюррийет дейли нюз“, цитиран от БГНЕС.

Хуманитарен конвой започна да навлиза в Източна Гута на 5 март, като донесе първото успокоение в обсадения анклав, където преди две седмици започна една от най-смъртоносните атаки в сирийската гражданска война.

Сирийският президент Башар Асад обеща на 4 март да продължи военните действия срещу най-голямата оставаща опозиционна крепост край Дамаск, заявявайки, че офанзивата не противоречи на петчасовите прекратявания на огъня, за които се разпореди руският президент Владимир Путин.

Ердоган критикува ситуацията в Източна Гута, като каза, че „това не е хуманно“.
„Светът е по-голям от пет“, каза той, имайки предвид петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН: Франция, Русия, САЩ, Великобритания и Китай. Той обвини „световния ред, формиран след Втората световна война“, заявявайки, че силата на пет страни над другите е „като подигравка към цялото човечество“.

Тъй като турската армия продължава операцията „Маслинова клонка“ в северозападната провинция Африн в Сирия, Ердоган заяви, че Турция има за цел да „трансформира региона в място с хуманна среда от инфраструктура до структура, със сигурност и мир, където сирийските братя и сестри може да живеят.“ „Говорим за всичко това със западняците. Говорихме с Русия и САЩ „, каза той.

„Терористичните организации и силите зад тях не са загрижени за просперитета и бъдещето на сирийския народ. Ето защо тези усилия ги обезсилват „, добави той. Като заяви, че мотивацията на Турция в операцията в Африн е да „премахне коридора на тероризма от турската граница“, Ердоган каза, че този „коридор на терора е насочен срещу сигурността на Турция“.

„Целта на коридора за терор е териториалната цялост на Турция, нейното единство, решимостта й за развитие и нейната власт. Те могат да използват всички тактики за разсейване, които искат. Те могат да използват всякакви дипломатически игри, които искат. Виждаме тази истина „, добави той.

Междувременно вчера стана известно, че подкрепяните от САЩ „Отреди за защита на населението“ (ОЗН) предислоцират 1700 свои бойци към района на Африн, за да се противопоставят на турската офанзива.

Ердиган: Турция няма да се откаже от купуването на системи С-400 от Русия

„Турция няма да се откаже от купуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия независимо от това, че е възможно САЩ да наложат санкции“. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС, пише БТА.

„Вие нищо не сте казвали по адрес на Гърция (за купуване на системи С-300 от Русия), а казвахте, че няма да позволите на Турция да купи системи С-400 и окачествихте споразумението с Русия като грешка. Казвахте също така, че може да въведете санкции. Ние нямаме намерение да ви даваме отчет. Без всякакви отстъпки ще тръгнем по правилния път за постигането на собствените ни цели“, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия „Хабертюрк“.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за закупуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Турция ще бъде първата страна – членка на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400.
На 2 август американският президент Доналд Тръмп подписа закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Този документ предвижда по-строги санкции спрямо Русия, Иран и Северна Корея.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.