Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган критикува света, че се е провалил на изпита за Ерусалим

Ердоган критикува света, че се е провалил на изпита за Ерусалим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува целия свят за това, че не е успял да се противопостави на израелското насилие срещу невъоръжени палестинци в ивицата Газа, предаде “Анадолската агенция”, цитирана от БТА.

“Ислямският свят се провали на изпита за Ерусалим. Не само ислямският свят, но и целият свят се провали на изпита за Ерусалим”, каза Ердоган в реч на масова демонстрация на площад Йеникапъ в Истанбул, организирана в знак на подкрепа за палестинците.

Ердоган призова мюсюлманския свят да подкрепи палестинците срещу това, което той определи като жестокост на Израел в Газа, и осъди САЩ и ООН във връзка със смъртта на десетки палестински протестиращи в Газа, съобщава “Ройтерс”.

Ако мюсюлманският свят застане заедно срещу жестокостта в Газа, безразсъдството на Израел няма да продължава, заяви Ердоган пред хиляди привърженици на площад Йеникапъ, развяващи турски и палестински знамена.

“ООН, която не успя да предприеме ефективни стъпки срещу САЩ, понесе още един удар по своята изхабена вече легитимност”, посочи Ердоган.

Демонстрацията бе организирана по призива на Ердоган, който отправи изключително яростни критики срещу Израел след смъртта в понеделник на 60 палестинци, участващи в протести срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, които бяха убити от израелски войници в Газа.
Демонстрацията бе свикана преди откриването в Истанбул на среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС).

Ердоган определи тази седмица действията на израелските сили като „геноцид“ и нарече Израел „терористична държава“, припомня “Ройтерс”.

“Палестинският премиер Рами Хамдала заяви в реч на демонстрацията, че светът трябва да действа. Ние призоваваме международната общност да се намеси незабавно, за да защити нашия народ и да накара Израел да отговаря за действието си”, каза Хамдала.

На демонстрацията на площад Йеникапъ освен Ердоган, присъстваха председателят на турския парламент Исмаил Кахраман, премиерът Бинали Йълдъръм, лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, лидерът на Партия Велик съюз Мустафа Дестиджи, палестинският премиер Рами Хамдала, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, иранският президент Хасан Рохани, азербайджанският президент Илхам Алиев и кралят на Йордания Абдула Втори, отбелязва “Анадолската агенция”.

Близо 20 100 полицаи бяха мобилизирани за охрана на демонстрацията, като 5200 от тях бяха разположени на пътища и в хотели, а 14 900 – в района на площад “Йеникапъ”. В охраната бяха включени също четири полицейски хеликоптера, четири катера и 160 бронирани коли.

урският премиер обвини властите в Израел в подражание на Хитлер и Мусолини

Турският премиер Бинали Йълдъръм обвини по време на митинга израелското правителство в подражание на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, предаде ТАСС, като се позовава на “Анадолската агенция”.

“Властите в Израел подражават на Хитлер и Мусолини, те демонстрират на международната общност истинската си същност, според която представляват окупатори, и не се съобразяват с нормите на правото”, каза Йълдъръм.

Той се обърна с призив към международната общност да подкрепи палестинците. “Необходимо е да се формира единен фронт срещу несправедливостта, насилието и окупацията”, заяви турският премиер.

На многохилядния митинг на площад Йеникапъ в Истанбул говори и лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, който критикува позицията на редица арабски държави по проблема в ивицата Газа. “Защо Рияд, Абу Даби или Катар не оказват подкрепа на Палестина? Тези страни избягват споменаване на Ерусалим и Палестина и излизат само с повърхностна критика по адрес на САЩ и Израел. Това е позорно”, подчерта Бахчели.

Ердоган иска миротворци да пазят палестинците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за изпращането на миротворчески сили за защита на палестинците, предаде “Анадолската агенция”, цитирана от БГНЕС.

„Необходимо е да се осигури защита на народа на Палестина, чиито младежи всеки ден стават жертва на терора на Израел. Условие за това е изпращането на международни миротворчески сили“, каза той.

Tурският президент също така призова „международната общност и Съвета за сигурност на ООН да изпълнят юридическите си ангажименти по отношение на Палестина“.

В Истанбул вчера се проведе извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). След нейното приключване беше приета декларация, в която ОИС призовава „да се въведат икономически ограничения срещу страните, които последват САЩ и преместят посолствата си в Йерусалим“. В документа също така се настоява за създаването на независима международна комисия от експерти, която да „разследва престъпленията на Израел в Ивицата Газа“.

В понеделник израелски войници убиха 60 палестинци в Газа, участващи в протести срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.