Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Лихвите са най-големият ми враг

Ердоган: Лихвите са най-големият ми враг

„Кризата в световната икономика няма как да не засегне Турция. Правителството прави всичко възможно, за да сведе до минимум отрицателните последици, като активно подкрепя производителите и икономиката като цяло“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от “Анадолската агенция“.

Той изтъкна, че лихвените проценти остават основният проблем по пътя на икономическото развитие на страната.

„Лихвените проценти са най-големият ми враг“. Намалихме лихвените проценти до 12 процента и ще продължим да действаме в тази посока. Още след Нова година прогнозирам по-ниска инфлация в Турция под влияние на ниските лихвени проценти. Целта ни е да премахнем проблема, свързан с инфлацията, каза турският лидер, като поиска държавните банки да „подкрепят“ инвеститорите.

На 22 септември Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция намали основния лихвен процент със 100 базисни пункта от 13 на 12 процента. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.