Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган махна шефа на Турската централна банка

Ердоган махна шефа на Турската централна банка

Управителят на Турската централна банка Мурат Четинкая е освободен от длъжност. Лице от правителствените среди е заявило пред Ройтерс, че това решение е взето в резултат на задълбочаването на „проблемите между Ердоган и Четинкая“, тъй като през изтеклия месец банката е фиксирала лихвите на едно ниво. Това пише на сайта си турската секция на „Дойче веле“.

Управителят на Турската централна банка Мурат Четинкая е освободен от поста му с президентски указ. На негово място е назначен заместникът му Мурат Уйсал.

В съобщението, направено от банката се казва: „В първото си изявление управителят Мурат Уйсал изтъкна, че в рамките на закона и правомощията си той ще продължи да прилага напълно независимо паричната политика, която е насочена към стабилизиране на цените.“ В изявлението се подчертава още, че новият управител ще използва на най-високо ниво каналите за комуникация в прилагането на финансовата политика, свързана с финансовата и ценовата стабилност.

Все още няма официално изявление защо е освободен от шефския пост Мурат Четинкая, който заемаше длъжността от юни 2016 г. Напоследък обаче сред финансовите среди се носеше мълвата, че Четинкая може да бъде отстранен, защото не е съгласен със свалянето на лихвите.

„Ердоган не беше доволен от лихвените проценти“

Президентът Реджеп Тайип Ердоган многократно разкритикува Турската централна банка заради високите лихвени нива. Според Ройтерс, цитиран от Дойче веле, високо поставен правителствен служител е заявил, че „президентът Ердоган не е бил доволен от лихвените нива и е изтъквал това много пъти“, а задържането на лихвените проценти на фиксирани нива през месец юни е обтегнало още повече отношенията помежду им.

Анонимният правителствен източник е казал още, че „Ердоган е решен да оправи икономиката и затова е решил да освободи от длъжнаст Мурат Четинкая“.

Други двама анонимни източници от правителствените среди са заявили пред Ройтерс, че през последните месеци разделението относно паричната политика между Мурат Четинкая и министърът на икономиката се е задълбочило в значителна степен, пише още на сайта си турската секция на Дойче веле.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.