Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган не вижда проблем със свободата на печата: Медиите са по-демократични и свободни

Ердоган не вижда проблем със свободата на печата: Медиите са по-демократични и свободни

В Турция вече близо шейсет години 10 януари се чества като Ден на практикуващите журналисти. Докато в редица доклади и съдебни решения се посочва, че през последните години свободата на словото и печата в Турция изостава все повече, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „осъществените през последните шестнайсет години реформи, са довели до това медиите да станат по-демократични и свободни“.

В доклада си за 2018 г. „Репортери без граници“ постави Турция на трето място в списъка на страните с арестувани журналисти. В доклад на „Комитета за азщита на журналистите“ се посочва, че Турция е страната, в която най-много се нарушава свободата на печата.

Последният случай на натиск срещу жерналист беше наложената парична глоба и затвор на турската журналистка Пелин Юнкер, която публикува информация за документите, наречени „Парадайз пейпърс“, от които става ясно, че двамата синове на бившия премиер Бинали Йълдъръм имат офшорни компании в Малта.

Ердоган разкритикува миналото и похвали настоящето

Въпреки критичното положение на свободното слово в Турция, в обръщението си по случай Деня на практикуващите журналисти президентът Ердоган изтъкна, че в миналото върху медиите е упражняван натиск и допълни: „Вярвам, че нашите медии ще продължат да дават своя принос към демокрацията ни.“

За пръв път в Турция 10 януари е честван през 1961 г., когато правата на журналистите там са гарантирани със закон. С въведените регулации на журналистите започват да се съставят официални трудови договори, в които се регламентира точно тяхната длъжност и възнаграждение, с което се гарантират социалните и професионалните им права. Източник: diken.com.tr

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.