Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Ниските лихвени проценти ще намалят инфлацията и колебанията във валутния курс

Ердоган: Ниските лихвени проценти ще намалят инфлацията и колебанията във валутния курс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще намали инфлацията и нестабилността на курса на националната си валута чрез ниски лихвени проценти, съобщи турската телевизия Ен Ти Ви, цитирана от Ройтерс.

Изявлението на турския президент идва, след като турската лира спадна до рекордно ниско равнище спрямо долара заради агресивното понижаване на основния лихвен процент от централната банка по настояване на Ердоган.

Пред журналисти в самолета на връщане от Доха Ердоган повтори несъгласието си с високите лихвени проценти и допълни, че турските резерви в чужда валута не са проблем въпреки интервенцията на централната банка на пазара през миналата седмица.

Ердоган обвини презапасяването за скока на цените и заплаши да наложи по-строги санкции. „Вярваме, че ние ще отблъснем тези атаки срещу валутата. Както винаги съм казвал, с помощта на Бог и това ще мине. Всеки трябва да знае това“, каза Ердоган.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.