Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган няма да съгласува с Белия дом операцията в Сирия

Ердоган няма да съгласува с Белия дом операцията в Сирия

„Нямам намерение да звъня на Тръмп за операцията в Африн, предварително всичко сме обсъдили и той обеща да ме потърси по този повод, но щом досега не го е направил, аз няма защо да вдигам телефона“. Това заяви турският президент и лидер на управляващата ПСР Реджеп Ердоган на заседанието на парламентарната си група днес, предаде БГНЕС. Държавният глава за пореден път се закани да унищожи терористите в региона и ще започне това в сирийските райони Африн и Мюнбич. Според него заплахата от тероризма, с който сега се бори Турция, има разностранен характер – напълно различни престъпни организации се противопоставят на Анкара.

„Въоръжените сили на Турция в най-скоро време ще стартират операцията за поетапното освобождаване на районите на Сирия от терористите, първо в Африн и Мюнбич. И на това не биха могли да попречат страни, които декларират подкрепата си за Анкара, но в същото време ни нанасят удари в гръб“, посочи Ердоган.

Той коментира и възможността за участието на отрядите на сирийската опозиция в антитерористичната операция на Турция в Африн. „Безусловно, те ще се включат и ще се сражават с нас рамо до рамо. Нали тази борба в крайна сметка се води заради тях. Турция оказва подкрепа на братята-сирийци, за да могат те да станат стопани на собствената си земя“, каза турският лидер.

Ердоган отново подложи на критика плана на Вашингтон в Сирия и подчерта, че американците, пристигнали от 12 000 километра там, опитват да създадат армия, която наричат „Гранична защита“. „Кои граници сте скочили да защитавате? Дори режимът на Башар Асад счита за заплаха подобно въоръжено формирование“, отбеляза Ердоган.

Той припомни, че преди дни е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин за предстоящата военна операция. Държавният глава призова ръководството на НАТО да изпълни своите задължения за защита на границите на алианса от потенциалните заплахи. „Какви стъпки предприе НАТО за защита на границите на една от страните – членки на алианса“, риторично запита Ердоган.

Днес началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция Хулуси Акар участва в заседанието на военния комитет на НАТО в Брюксел, където заяви, че Анкара няма да допусне оръжейни доставки за отрядите на сирийското крило на ПКК. „Недопустимо е бойците на YPG („Сили за защита на народа“ (СЗН)) да бъдат подкрепяни и наричани партньори в операциите, тяхната престъпна дейност и връзки с терористите от ПКК са доказани с факти. Турция е категорично против въоръжаването на тези терористи и няма да допусне това. Надяваме се, че тази грешка ще бъде поправена в най-кратки срокове“, посочи турският генерал. Той призова страните от НАТО да не виждат разлики между терористичните организации. В Брюксел Хулуси Акар ще се срещне с председателя на Обединения комитет на началниците на щабовете на САЩ Джозеф Данфорд, съобщава „Анадолската агенция“, като акцентира на изключителното значение на този разговор в контекста на увеличаващото се напрежение между Анкара и Вашингтон. Те ще обсъдят ситуацията в Сирия и решението на САЩ за сформирането на 30-хилядната армия за гранична защита.

Турция продължава укрепването на военните си подразделения по границата със Сирия. Днес към крайграничната провинция Газиантеп потегли колона от 15 военни автомобили, техника и военни се прехвърлят от различни военни частни към границата. Колона от бронетранспортьори и танкове също се отправи към региона. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.