Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган обеща „активна и смела“ външна политика през 2018 г.

Ердоган обеща „активна и смела“ външна политика през 2018 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в новогодишното си послание, че Анкара ще продължи да води „активна и смела“ външна политика и през новата 2018 г., съобщава в. „Хюррийет дейли нюз“, цитиран от БТА.

„Турция няма да може да осигури своето бъдеще, ако не бъдат решени конфликтите в нейния регион. Това ни кара да се стремим към по-активна, смела и, ако е необходимо, по-рискована външна политика“, посочи турският държавен глава.

Споменавайки за събитията в Сирия, Ирак и Палестина, Ердоган подчерта важността и деликатността на тези проблеми за бъдещето на Турция.

„Нашият неотдавнашен опит ни показа, че човек не може да участва в преговори без да бъде активен в тази сфера. С тази цел ние предприехме значителни стъпки през последната година, като започнахме операция в Идлиб (Сирия) и се противопоставихме на опита на регионалното правителство за независимост в Ирак“, посочи Ердоган, визирайки референдума за независимост в Иракски Кюрдистан през септември.

Турският президент заяви също, че „ерусалимският въпрос се превърна в тест за нас и нашия регион, както и за всички мюсюлмани и потиснати народи“.

„Освен Израел, никоя друга държава не подкрепи стъпката, предприета от Съединените щати. Даже напротив, тя доведе до благоприятно развитие с признаването на Ерусалим за столица на Палестина“, заяви Ердоган, имайки предвид заключителната декларация на извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул на 13 декември.

САЩ си спомнят за демокрацията само когато им е удобно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува американската администрация заради заплахата й да спре финансовата подкрепа за членките на Общото събрание на ООН, които гласуваха против американското решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел, съобщава в. „Хюррийет дейли нюз“, цитиран от БТА.

„САЩ оттеглят подкрепата си за ООН. Но нали вие бяхте демократи, вие бяхте демокрация? Значи вие сте демократи, когато всичко става така, както искате, и се отказвате от демокрацията, когато нещата не вървят така, както вие искате“, заяви Ердоган на окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморския окръг Дюздже.

Ердоган каза, че страни с население от 10 000-20 000 души са подкрепили позицията на САЩ по време на гласуването в Общото събрание на ООН.
На 22 декември 128 членки на ООН гласуваха против решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел въпреки заплахите от страна на САЩ, че ще оттеглят финансирането си за световната организация, отбелязва вестникът. Други 35 страни се въздържаха от гласуване, а в подкрепа на решението на САЩ освен Израел се обявиха няколко малки държави като Микронезия, Науру, Того, Тонга, Палау, Маршаловите острови, Гватемала и Хондурас.

Тръмп заплаши да оттегли „милиардите долари“ американска помощ за страните, които гласуват в полза на резолюцията, отхвърляща признаването от страна на САЩ на Ерусалим за столица на Израел.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.