Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Ердоган обвини САЩ, че подкрепят терористите от ПКК

Ердоган обвини САЩ, че подкрепят терористите от ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес САЩ в подкрепа за терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК), екзекутирали 13 турски граждани в Северен Ирак, предаде Анадолската агенция.
Ердоган обвини САЩ, че „явно подкрепят“ Кюрдската работническа партия (ПКК), Силите за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), въпреки че твърдят обратното.

Ако искате да продължим нашето съюзничество в глобален план и в НАТО, трябва да престанете да заставате на страната на терористите, заяви Ердоган. Той посочи, че това не е първият случай на избиване на цивилни от ПКК и призова американския президент Джо Байдън добре да се запознае с терористичната групировка.

Ердоган каза, че кръвта на невинните хора, екзекутирани в Северен Ирак, стои по ръцете на всички защитаващи, подкрепящи и отнасящи се благосклонно към терористите от ПКК.

Турският президент посочи това в изказване на окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморския окръг Ризе.

По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че телата на 13 турци, предимно военни и полицаи, убити от ПКК, след като в продължение на години били държани в плен, са били намерени в пещера в района Гара в Северен Ирак в рамките на операция Лапа-Орел-2, която Турция стартира на 10 февруари.

Критиките на Ердоган към Вашингтон бяха отправени скоро след като Държавният департамент публикува изявление, в което заяви солидарността си с Турция на фона на атаката и изказа съболезнования на близките на жертвите. „Ако съобщенията за смъртта на турски граждани в ръцете на ПКК, призната за терористична организация, бъдат потвърдени, ние осъждаме това действие по най-строгия възможен начин“, се казва в декларацията.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Турция определя като терористични организации, свързани с ПКК, сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа. САЩ обаче разглеждат СЗН като съюзник в борбата срещу „Ислямска държава“ в Северна Сирия. Подкрепата на САЩ за СЗН от години предизвиква напрежение в отношенията между Анкара и Вашингтон.

Турция извършва редовно трансгранични сухопътни операции и въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак, където групировката има бази.

След клането в района Гара вече никоя страна, организация или лице не може да поставя въпроси за военните операции на Турция в Ирак и Сирия, заяви още Ердоган. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.