Home»Uncategorized»Ердоган отговори на САЩ: След S-400 може да преговаряме и за S-500

Ердоган отговори на САЩ: След S-400 може да преговаряме и за S-500

След последното предупреждение на САЩ, че ако Турция закупи отбранителните системи S-400 от Русия, то Америка няма да достави военните самолети F-35, турският президент Реджеп Ердоган не остави това без отговор. Това предават турските медии.

Като изтъкна, че Турция може да обмисли и вариант за закупуване на отбранителните системи S-500, Ердоган заяви: „Може би след сделката за S-400 ще започнем преговори и за S-500.“
Ердоган, който участва в съвместно предаване на телевизиите 24 TV и 360 TV подчерта, че няма да отстъпят от сделката за отбранителните системи S-400 с Русия.

„Темата за S-400 е приключена, въобще не може да се говори за връщане назад. Ние се разбрахме с руснаците, ще се включим в общо производство с тях. Може би след сделката за S-400 ще започнем преговори и за S-500.“, заяви турският президент.

По-рано САЩ предупреди Турция

В свое изявление главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти заяви, че ако Турция закупи S-400 от Русия, САЩ не трябва да продават на Турция самолети F-35.

„Ако Турция закупи от Русия системите S-400, нейното участие в програмата за F-35 ще бъде преразгледано и ние я предупредихме, че в бъдеще това ще постави под риск търговията с оръжия“, заяви в своето изявление говорителят на американския департамент Робърт Паладино.

Турският външен Министър Мевлют Чавушоглу реагира на тези изказвания и окачестви като неприемливо противопоставянето на НАТО на решението на Турция да закупи системите S-400.
„Ако имаме нужда от S-400, ще ги закупим. Ако ти не ни продаваш, няма да ни се месиш, когато купуваме от други.“, категоричен беше Чавушоглу.

Ердоган: САЩ да ни дадат оръжията си в Сирия

Президентът Ердоган засегна и темата за изтеглянето на американските войски от Сирия.

„Ако Америка си тръгне, взимайки оръжията си, те са техни, да ги вземат. Ако няма да ги взимат, да ги дадат на нас. Ако трябва, ще сключим сделка, но да не ги дават на терористите.“, заяви турският президент.

Във връзка със зоната за сигурност, която се планира след изтеглянето на американските войски Ердоган подчерта, че няма да приемат установяването на контрол от друга държава освен Турция.

„Ние не можем да се съгласим контролът на този регион да се предостави на друга държава освен Турция. Защото по всяко време оттам може някой да ни атакува.“, изтъкна Ердоган. Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.