Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган отново се закани на сирийската армия

Ердоган отново се закани на сирийската армия

Турция планира по един или друг начин да спаси наблюдателните си постове в Сирия от обкръжението, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде БНР.

При настъплението на сирийската правителствена армия в област Идлиб повечето от турските военни постове в района останаха обкръжени зад линиите на частите на Дамаск.

Турският лидер допълни, че даденият от Анкара срок за изтегляне на сирийските войски зад линията на турските военни постове в област Идлиб до края на февруари изтича. Ердоган коментира, че Турция обмисля всички варианти, включително и активна борба на терен. Той подчерта, че Турция няма амбиции към чужди територии, но заяви, че Анкара е „стопанин в тази зона“ и по тази причина няма да бъде предприето и най-малко отстъпление в Идлиб.

По думите на турския президент най-големият проблем е въздушното пространство, но ще бъде намерено решение на въпроса.

В момента въздушното пространство над Сирия се контролира от руската авиация и противовъздушни системи и турската авиация няма достъп до небето на арабската страна.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.