Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган печели в повече от половината засегнати от земетресението окръзи според предварителни данни

Ердоган печели в повече от половината засегнати от земетресението окръзи според предварителни данни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил изборите в седем от единадесетте окръга, засегнати от земетресенията през февруари, според предварителни резултати от парламентарните и президентски избори в неделя, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ДПА.

Подкрепата за Ердоган в региона почти не е намаляла – през 2018 г. той спечели в девет от единадесетте окръга. Тогава Ердоган победи с малка преднина в Адана и Хатай.

След опустошителните земетресения през февруари срещу правителството се надигна вълна от недоволство. Държавното ръководство бе обвинено, че не е взело достатъчно мерки за предотвратяване на трагедията и за справяне с последиците от нея.

Ердоган многократно заяви, че причината за случилото се е мащабът на природното бедствие, а не неадекватни мерки на правителството.

Според правителството няколко милиона души са напуснали региона след бедствието поради тази причина за изборите партиите предложиха на гласоподавателите безплатен транспорт до местата, където са регистрирани да гласуват. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.