Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган предлага да се създаде международна комисия за разследване на експлозията в язовир „Каховка“

Ердоган предлага да се създаде международна комисия за разследване на експлозията в язовир „Каховка“

Може да бъде създадена международна комисия за подробно разследване на експлозията в язовир „Каховка“ в Украйна, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски Ердоган каза, че комисията може да включва експерти от Русия, Украйна, ООН и международната общност, включително Турция, съобщи Дирекцията по комуникации на Турция.

Турция е готова да направи всичко по силите си в това отношение, отбеляза Ердоган и допълни, че може да се следва метод на преговори като при черноморската инициатива за зърното.

Подчертавайки, че няма да е възможно да се предотвратят човешките жертви всеки ден, докато конфликтът продължава, Ердоган каза на Зеленски, че Турция решително ще продължи усилията си за установяване на мир между Русия и Украйна.

От двете страни на язовир „Каховка“ е обявено извънредно положение – едната страна се контролира от Русия, другата от Украйна.

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в повреждането на язовир „Каховка“, което доведе до наводнението на съседните селища.

Москва обвини Украйна, че се опитва да отреже Крим от прясна вода, която получава от язовир „Каховка“, докато Киев твърди, че Русия се опитва да забави очакваната контраофанзива.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.