Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: При нова атака срещу турски войници ще ударим сирийската армия навсякъде

Ердоган: При нова атака срещу турски войници ще ударим сирийската армия навсякъде

При нови атаки срещу турски войници или наблюдателни постове в Идлиб, Анкара може да удари позиции на сирийската армия навсякъде. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Анкара, предаде БНР.

В изказването си пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган предупреди, че при нови атаки турският отговор ще бъде извън рамките на споразумението от Сочи от септември 2018 г. между Русия и Турция.

Турският лидер отново настоя сирийските части да се изтеглят зад линиите на турските контролни постове в област Идлиб до края на февруари.

Контактите между Анкара и Москва по отношение на Сирия ще продължат. Това стана ясно след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин с турския държавен глава. В разпространеното от Кремъл прессъобщение се посочва, че лидерите са поставили ударение върху прилагане на споразуменията между двете страни за Сирия.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извършилите атаката срещу турски части в Сирия ще платят „тежка цена“.

Американският специален пратеник за Сирия Джеймс Джефри заяви при пристигането си в Анкара, че Съединените щати подкрепят съюзника си Турция по отношение на Идлиб и коментира, че заплахата срещу турските части идва от силите, лоялни на Дамаск.

Междувременно продължава съсредоточаването на турски армейски части край турско-сирийската граница.

Същевременно сирийското правителство отхвърли всякакво присъствие на турски войски на територията на страната. По-рано Дамаск си върна контрола върху ключовата магистрала Дамаск-Алепо.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.