Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган призова решението за статута на „Св. София“ да бъде уважено

Ердоган призова решението за статута на „Св. София“ да бъде уважено

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново подчерта, че въпросът за статута на „Св. София“ е вътрешна работа на Турция и другите страни следва да уважават взетото от нея решение, предаде БГНЕС.

Междувременно папа Франциск изрази „дълбока болка“ от решението за превръщане на музея в действаща джамия.

В интервю за проправителственото списание „Критер“ Ердоган посочва, че разглежда решението на Държавния съвет като взето в името на правовата държава. По думите му превръщането на „Св. София“ в музей през 1934 г. е било тъжно решение за народа, който разглежда „Св. София“ като символ на завладяването на Константинопол.

Главата на Дирекцията по религиозните дела (Диянет) Али Ербаш заяви в телевизионно интервю, че се обмислят два варианта за покриване на мозайките и фреските в „Св. София“ по време на мюсюлманските молитви там. Единият е покриване със завеси, а другият – затъмняването им с помощта на модерна технология. Вестник „Хюррийет“ съобщи вчера, че за целта се работи върху лазерна система. По-рано ръководителят на религиозната дирекция изрази желание в „Св. София“ да бъде открито ислямско религиозно училище (медресе). Той изрази надежда в Ризе, че молитвите в „Св. София“ ще привличат много хора, но това не е достатъчно и там трябва да има и медресе.

В интервюто той казва следното за „Ал-Акса“:

В обширното интервю турският президент коментира широк кръг от вътрешно- и външнополитически теми, сред които ситуацията в Източното Средиземноморие и Палестина. Турският лидер смята, че е общо задължение на всички мюсюлмани да защитят славата на джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим и да я защитят от протягащите се към нея ръце.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.