Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган призова турските учени в чужбина да се върнат в Турция

Ердоган призова турските учени в чужбина да се върнат в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските учени в чужбина да се върнат в Турция в очевидно усилие да спре изтичането на мозъци на фона на политическите и икономическите проблеми в страната, предаде ДПА, пише БТА.

„Започваме кампания за връщане на учените ни хора у дома. Призовавам нашите учени по всички точки на света да се присъединят към научно-техническото движение“, каза Ердоган на традиционния международен Фест за въздухоплаване, космонавтика и технологии (Технофест), който бе открит на новото летище в Истанбул.

Облечен в униформа на военновъздушните сили и ескортиран от изтребители Ф16, Ердоган кацна на новото летище, за да се присъедини към събитието.

„Повечето студенти, които изпратихме да учат на Запад, се върнаха /…/ бяха мамени“, каза Ердоган. Той заяви, че държавата ще подкрепя нови проекти, особено в отбранителната промишленост.

По-рано този месец бяха съобщени статистически данни, че броят на турците, напуснали страната през 2017 г., се е увеличил в сравнение с предишната година и е достигнал 253 640 души. Над половината са млади хора от градски центрове като Истанбул, Анкара и Измир.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.