Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган се обяви за положителен дневен ред в отношенията с ЕС

Ердоган се обяви за положителен дневен ред в отношенията с ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че иска да подобри отношенията си с Европейския съюз и се надява на същото от страна на 27-те членки.

Ердоган се срещна с посланиците на страни от Евросъюза в Анкара.

„Като държава ние сме готови да върнем отношенията си отново към нормалното и да създадем положителен дневен ред. Очакваме нашите европейски приятели да покажат същата добра воля“, каза турският президент.

Изявлението Ердоган идва след година на напрежение заради по-агресивната турска външна политика в Източното Средиземноморие, Либия и части от Близкия изток.

Най- обтегнати са отношението на Анкара с Гърция и Франция, но турският президент омекоти реториката си и говори с помирителен тон на срещата с европейските посланици в Президентския комплекс в Анкара.

Турция и Гърция тази седмица се договориха да започнат разговори по спора за морските граници на 25 януари в Истанбул. Това ще е първата среща между двете страни-членки на НАТО от 2016 година след 60 безплодни кръга от преговори, продължили 14 години.

Ердоган подчерта, че е отворен за по-добри отношения и с Париж след месеци на взаимни лични нападки с президента Еманюел Макрон. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.