Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган ще направи изявления за Газа и Украйна на срещата на върха на НАТО

Ердоган ще направи изявления за Газа и Украйна на срещата на върха на НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да направи изявления относно конфликта в Украйна и в ивицата Газа на срещата на върха на НАТО във Вашингтон (9-11 юли), предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Очаква се турският държавен глава да замине за САЩ утре.

Кризата в ивицата Газа, уреждането на руско-украинския конфликт, въпросите, свързани със сигурността в Черно море и ситуацията в Близкия изток, са сред темите, които президентът смята да коментира във Вашингтон, посочва телевизионният канал.

Борбата срещу тероризма също е сред темите, които Ердоган планира да повдигне.

Турският лидер често казва, че Анкара очаква солидарност от НАТО в борбата срещу тероризма, най-вече срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в Европа и Сирия. Турция критикува САЩ, тъй като предоставят логистична и друга подкрепа на Силите за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия, които Анкара твърди, че са свързани с ПКК.

В рамките на срещата на върха във Вашингтон са предвидени много срещи на Ердоган с колегите му от страните от НАТО.

Турция е един от най-старите членове на НАТО. Армията й е втора по големина армия в алианса.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.