Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Тристранна среща за Сирия с участието на Турция, Русия и Иран ще се състои в началото на юли

Ердоган: Тристранна среща за Сирия с участието на Турция, Русия и Иран ще се състои в началото на юли

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи пред турски журналисти в Токио, че е обсъдил последните развития във връзка със Сирия и специално с региона на Идлиб на срещите с американския си колега Доналд Тръмп и руския си колега Владимир Путин в Осака, съобщава в.“Хюриет дейли нюз“. Вестникът припомня, че турски наблюдателни постове в провинция Идлиб бяха обстрелвани от сирийски правителствени сили.

Ние направихме нашите оценки за всички тези неща. Нашите мерки са предприети. Освен това обсъдихме провеждане на тристранна среща на върха Турция-Русия-Иран. Това ще бъде направено много скоро, в началото на юли, каза Ердоган.

Тази среща ще бъде последвана от четиристранна среща на върха между Турция, Русия, Франция и Германия, е посочил Ердоган.

Турция продължава да работи с Русия по въпроса за Идлиб с искане тя да използва влиянието си върху сирийския режим за спиране на нападенията в тази провинция, е заявил Ердоган.

Един от въпросите, по който ние особено активно говорим, са сигналите за насочване на 300 000 души към нашите граници. Ние желаем този приток да бъде спрян. Около 330 000 сирийци се завърнаха в родината си. В момент, когато се надяваме, че този брой ще се увеличава, нов приток от Идлиб ще унищожи нашите усилия, подчерта Ердоган.

Той заяви още, че се е срещнал с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Осака и е поискал от него да играе водеща роля в отправянето на призив към всички страни да направят инвестиции в Северозападна Сирия, за да насърчат завръщането на сирийските бежанци.

Ердоган съобщи също, че на срещата с Тръмп е бил обсъден въпросът за официално посещение на американския президент в Турция.

Ердоган е посочил, че двамата са се договорили Тръмп да посети Турция тази година. Ние ще организираме също заседание на бизнес съвет или бизнес среща като част от тази визита, добави Ердоган, като е потвърдил общата цел за увеличаване на двустранната търговия до 75 милиарда долара. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.