Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Турция не може да понесе нов бежански наплив

Ердоган: Турция не може да понесе нов бежански наплив

Турция не може да понесе нов бежански наплив, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от местните медии.

Ердоган говори на официалното откриване на 16-ата конференция на Парламентарния съюз на Организацията за ислямско сътрудничество в двореца Долмабахче в Истанбул.

Както всички знаят, развитията в Афганистан увеличават риска от наплив на мигранти. Нашата страна, която е приела около 5 милиона бежанци, 3,6 милиона от които са от Сирия, не може да се справи с нов бежански наплив, каза турският президент, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Полагаме усилия, за да не стане така, че в Афганистан отново да настъпи хаос. Повторната дестабилизация на ситуацията в тази страна е недопустима. Това също така ще доведе до увеличаване на наплива на мигранти. Страни като Турция търпят най-тежки последици от наплива на мигранти, посочи Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Нямаме право да обръщаме гръб на афганистанския народ, подчерта той.

Ердоган говори и по палестинския въпрос, като подчерта, че защитата на Ерусалим означава „защита на интересите и ценностите на цялото човечество“.

Той изтъкна, че „Израел оказва натиск върху жителите на Палестина“ и добави, че насилието над палестинците няма да донесе ползи на нито една страна, включително на Израел.

За съжаление продължава и „несправедливата блокада на ивицата Газа“, констатира турският лидер.

Ердоган обърна внимание и на значението на борбата с ксенофобските прояви, расизма и ислямофобията.

Мюсюлманите по света в момента се борят не само с коронавируса и с хуманитарни кризи, но и с нарастващата ислямофобия, каза Ердоган.

Той съобщи, че по време на пандемията Анкара е помогнала на 160 страни и 12 организации. Турският лидер добави, че Турция е изпратила ваксини срещу КОВИД-19 в 11 държави.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.