Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Турция осуети заговор да бъде изолирана от Източното Средиземноморие

Ердоган: Турция осуети заговор да бъде изолирана от Източното Средиземноморие

С последните си стъпки Турция напълно е предотвратила заговор да бъде изключена от Източното Средиземноморие, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в новогодишното си обръщение към нацията, съобщава БТА, като цитира Анадолската агенция.

„Планът Турция да бъде изключена от Средиземноморието беше предотвратен с последните стъпки, които ние предприехме“, каза Ердоган.“С подкрепата на легитимното правителство в Триполи Турция ще осигури прилагането на всички елементи от споразуменията с Либия“, допълни турският президент.

В понеделник турското президентство внесе в парламента предложение за изпращане на войски в Либия.

Предвидено е парламентът да обсъди искането в четвъртък.

На 27 ноември Анкара и признатото от ООН либийско Правителство на националното съгласие подписаха две отделни споразумения – едното за военно сътрудничество, а другото – за морските граници на двете страни в Източното Средиземноморие.

„Вярвам, че 2020 г. ще бъде годината, в която ние ще започнем да берем плодовете на нашите борби, жертви и усилия“, заяви още Ердоган.

Снимна: www.tccb.gov.tr

Той посочи, че проектът за първия турски автомобил е успех, „защото турската нация го прегърна“. Прототипът на електрическата кола беше представен миналата седмица.

Турският президент каза и че мегапроектът за Канал Истанбул, който ще свързва Черно и Мраморно море успоредно на Босфора, ще бъде задвижен „стъпка по стъпка“ през следващата година. Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.