Home»ИКОНОМИКА»Ердоган: Турция ще овладее инфлацията догодина

Ердоган: Турция ще овладее инфлацията догодина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че високата инфлация в Турция ще се забави догодина и ще достигне разумна точка, съобщава „Хюррийет дейли нюз“.

„Работим усилено, за да облекчим последствията от проблемите, чиито причини знаем, и след това да ги отстраним. Данните за инфлацията за ноември показват, че възстановяването продължава“, каза Ердоган.

Турция отчете годишна инфлация от 84,39 процента през ноември – лек спад в сравнение с предходния месец, когато инфлацията нарасна до 85,51 на сто на годишна основа, пише БТА.

По думите му с новата година възстановяването ще се ускори и от февруари ще достигне „по-разумно и контролируемо ниво“.

Ердоган каза, че очаква повече инвестиции, производство, заетост и износ от работодателите.

По повод на очакваното повишаване на минималната работна заплата, президентът каза, че колкото по-защитени са правата и благосъстоянието на работниците чрез осъществяването на „необходимите жертви“, толкова по-бързо и по-безопасно страната ще успее да постигне общите си цели.

Според Ердоган е имало опити Турция да бъде въвлечена в изкуствени кризи, но вместо това тя е навлязла в нов подем.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.