Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Турция ще започне планираната военна операция в Сирия

Ердоган: Турция ще започне планираната военна операция в Сирия

Турция ще предприеме планираната военна операция в Сирия, след като бъдат завършени подготовките в района на сирийската граница, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Ердоган говори след заседание на кабинета. Президентът посочи също, че антитерористичната операция в Ирак, предприета през април, продължава успешно.

Турският президент предупреди миналия месец, че турските военни съвсем скоро ще предприемат нова военна операция в Северна Сирия. Той поясни, че офанзивата ще е с цел елиминиране на терористичните заплахи, които произтичат от южната граница на страната.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите бяха насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК). Групировката ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. , е призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Бойците, свързани с нелегалната организация, имат бази в Северен Ирак и са активни в Сирия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.