Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган взе цялата власт в Турция

Ердоган взе цялата власт в Турция

Висшата избирателна комисия на Турция потвърди победата на Ердоган на провелите се в неделя избори за президент. Председателят на комисията Сади Гювен заяви, че след преброяване на близо 98 процента от бюлетините Ердоган печели повече от половината валидни гласове.

Още часове преди Висшата избирателна комисия да потвърди победата му, Ердоган заяви пред медии в Истанбул: „Нашият народ ми повери президентството и правителството“. Според Анадолската осведомителна агенция, Ердоган е събрал 52,5 процента от гласовете на избирателите, а основният му опонент Мухарем Индже от опозиционната Републиканска народна партия получава около 31 процента от гласовете.

На провелите се също в неделя парламентарни избори партията на Ердоган е спечелила над 43 процента от гласовете, а Партията на националистическото действие, която е в съюз с управляващата Партия на справедливостта и развитието, е събрала около 11 процента от гласовете. Тоест, двете партии печелят заедно парламентарно мнозинство. Според досегашните данни, в турския парламент влизат още най-голямата опозиционна партия – Републиканската народна партия, прокюрдската Демократична партия на народите и „Добрата партия“ на Мерал Акшенер.

Според Анадолската осведомителна агенция, избирателната активност е надхвърлила 87 процента. Най-вече от югоизточните части на страната пристигнаха множество съобщения за изборни нередности. А няколко чуждестранни наблюдатели, сред които и трима германци, пристигнали в Турция по покана на прокюрдската Демократична партия на народите, са били задържани.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.